Juhlat Reseptit Yleinen

Aromipajan pääsiäisen ruokavinkit

4.9/5 - (122 votes)

Pääsiäisenä monessa perheessä panostetaan hyvään ruokaan ja sen äärellä yhdessäoloon. Pääsiäisen vapaat mahdollistavat lisäaikaa keittiössä kokkailuun. Kevät kolkuttaa jo ovella, joten on aika aloittaa parsakausi. Keräsin muutamia reseptejä alkuruoaksi, pääruoaksi ja jälkiruoaksi. Mukavaa tulevaa pääsiäistä!

Savuahvenista valmistuu helposti maukas ja hienostunut keitto. Savuahvenia löytyy useista ruokakaupoista säilykkeenä. Ainekset kattilaan, lyhyt keittäminen ja tehosekoittimen kautta lautaselle.

Nyt on oikea aika nauttia kevään ensimmäinen parsa-annos. Parsa on ikivanha lääkekasvi, jolla on useita terveyttä parantavia vaikutuksia. Jo 2000 vuotta sitten parsan tiedettiin tehostavan maksan ja munuaisten toimintaa veren puhdistajana, joten sitä käytettiin myrkytystilojen hoidossa.

Loistavan alkupalan, kevyen lounaan tai illallisen saat lohitartarista, joka tarkoillaan täyteläisen tillikreemin kera. Lisänä tarjoillaan uusia perunoita ja tilliöljyä.

Juhlien näyttävä ja maistuva alkuruoka valmistuu yllättävän helposti. Saaristolaisleivän päälle kootaan ruohosipulilla maustettua graavilohta, jonka päälle asetellaan katkarapuskagenia.

Aromaattinen juhla-annos syntyy, kun kokonainen siika kypsytetään sitruunaruoholla, inkiväärillä, chilillä, korianterilla ja hyppysellisellä vaniljaa maustetussa liemessä. Lisukkeeksi tarjoillaan parsaa.

Polignac herkullisen kalaruokareseptin yhteydessä tarkoittaa, että kala on ensin keitetty valkoviinissä ja sitten gratinoitu herkkusienikastikkeen kanssa uunissa. Kuha Polignac on ollut lapsuuden kodissani luottoresepti, jota on lukuisia kertoja tarjoiltu vieraille.

Herkullinen kanarulla täytetään tomaatilla, herkkusienillä ja aromaattisella yrttiöljyllä. Täytetyn kanarullan kanssa tarjoillaan savupaprikalla maustettua majoneesia sekä paahdettua varhaiskaalia ja varsaparsakaalia.

Parsa on ikivanha lääkekasvi, mutta vielä varmempi kevään merkki. Parsan kanssa tarjoillaan paahdettua tonnikalaa ja syntisen hyvää limehollandaisekastiketta, jonka tekemisessä ei voita säästellä.

Karitsan paahtopaisti marinoidaan portviinissä. Lisukkeeksi valmistetaan herkullinen kolmen sipulin hampurilainen. Täyteläinen portviinikastike kruunaa aterian.

Pippuripihvi on hienostunut ruoka vaativaankin makuun, kun sen valmistaa huolella. Aromaattinen Marsalaviinikastike ja Hasselbackan perunat kruunaavat aterian.

Kaupan täystyrnimarjamehusta valmistuu helposti raikkaan makuinen jälkiruoka. Tyrnimarjan happo hajottaa kerman kaseiinin possetiksi. Muista käyttää tarpeeksi rasvaista (yli 35%) rasvaa kermaa, sillä muuten posset ei hyydy.

Ei ole vuodenaikaa, jolloin täyteläinen ja suussa sulava suklaakakku ei maistuisi. Kun jälkiruokaan lisätään vielä paahdetut cashew- ja saksanpähkinät hunajan kera sekä makea aromaattinen jälkiruokaviini, on makunautinto itkua vailla valmis.

Mehevän viinirypäle-rahkapiirakan valmistaminen on todella helppoa. Piirakkaan ei tehdä erillistä pohjaa, vaan kaikki ainekset tulevat samaan taikinaan. Piirakan taikinasta tulee rahkapohjaisena ihanan mehevä.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja