Parsa on ikivanha lääkekasvi, mutta vielä varmempi kevään merkki. Parsan kanssa tarjoillaan paahdettua tonnikalaa ja syntisen hyvää limehollandaisekastiketta, jonka tekemisessä ei voita säästellä.
Paahdetua tonnikalaa, parsaa, limehollandaisekastiketta (4 henkilölle)
- 4 kpl tonnikalafileepihvi (n. 100 g/hlö)
- 1 kpl vihreä parsanippu
- 1 kpl valkoinen parsanippu
- 1 kpl lime
- 3 rkl valkoviinietikkaa
- 1 kpl salottisipuli
- ½ tl valkopippuria rouhittuna
- 4 kpl kananmunan keltuaisia
- 100 g voita kirkastettuna
- 100 g voita, kuutioituna
- oliiviöljyä paistamiseen
- valkopippuria rouhittuna
- suolaa
Leikkaa salottisipuli pienen pieniksi kuutioiksi. Laita sipulikuutiot, limen raastettu kuori, pippuri sekä viinietikka paksupohjaiseen kasariin ja keitä seosta kasaan kolmasosaan alkuperäisestä. Kirkasta voi. Laita huoneenlämpöiset munankeltuaiset kattilaan tai vesihaudeastiaan keittämäsi mausteliemen (3-5 rkl) kanssa. Vatkaa seosta hyvin miedolla lämmöllä käsivispilällä noin 5 minuuttia. Nosta kattila syrjään. Valuta kirkasta voisulaa keltuaisvaahtoon hitaasti koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi vielä voikuutioita ja vatkaa ne voimakkaasti kastikkeen joukkoon. Mausta kastike limestä puristetulla mehulla ja ripauksella suolaa.
Kuori parsat ja leikkaa niiden tyviosasta noin 2-4 senttimetrin puumainen osa pois. Mikäli parsat ovat paksuja, voit halkaista parsan pituussuunnassa kahteen osaan. Tällöin parsat kypsyvät tasaisemmin ja nopeammin. Keitä parsoja parsakattilassa runsaasti suolatussa vedessä 4-8 minuuttia riippuen parsojen paksuudesta.
Mausta tonnikalafileet suolalla ja rouhitulla valkopippurilla. Paista fileitä todella kuumalla parilapannulla oliiviöljyssä noin 1 min / puoli. Saat kauniin ristikon kalan pintaan kun käännät fileen puolen minuutin kohdalla 90 astetta.
Viinilasillinen
Etz Kamptal Riesling, Itävalta. Alkon nro 909498. Hinta 19,95€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, hedelmäinen, ruohoinen.
Kaltern Vial Pinot Bianco Weissburgunder, Italia. Alkon nro 935935. Hinta 23,79€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, hedelmäinen, omenainen.
Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja