Voissa paistetuille ahvenfileille valmistetaan seuraksi uunissa paahdettuja maa-artisokkia, sipuleita ja herkkusieniä. Annoksen kruunaa herkullinen kapriksilla maustettu maustevoi sekä annosten päälle raastettu tuore piparjuuri.
Ahvenfileita, paahdettuja kasviksia ja kaprismaustevoi (4 hlölle)
- 350 g ahvenfileitä
- 2 dl vehnäjauhoja
- suolaa
- valkopippuria
- voita ahvenfileiden paistamiseen
- 300 g tuoreita herkkusieniä
- 500 g maa-artisokkia
- 3 kpl isoja sipuleita
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- 2 tl mustapippuria
- 50 g voita
- 35 g kapriksia
- 30 g tuoretta piparjuurta
Kaprisvoi ja tuore raastettu piparjuuri maustavat annoksen
Mausta ahvenfileet ripauksella suolaa ja valkopippuria. Anna ahvenien maustua 10 minuuttia. Kierittele ahvenfileet vehnäjauhoissa ja paista ne kullan ruskeiksi pannulla voissa. Kaloja paistetaan noin 1-2 minuuttia molemmilta puolilta riippuen fileiden koosta.
Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla. Niitä ei tarvitse kuoria. Pilko isommat maa-artisokat pienemmiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne lohkoiksi. Huuhtele herkkusienet ja halkaise ne. Lisää maa-artisokat, sipulilohkot ja herkkusienet uunivuokaan. Mausta vuoka-ainekset oliiviöljyllä, mustapippurilla ja suolalla. Laita vuoka uuniin 225°C noin 30 minuutiksi.
Valuta kaprikset lävikössä. Murskaa niitä hieman esimerkiksi morttelissa tai veitsellä. Sekoita kaprikset pehmenneen voin kanssa maustevoiksi. Laita maustevoi jääkaappiin tekeytymään 10 minuutiksi.
Kokoa annos laittamalla pohjalle paahdettuja maa-artisokkia, sipuleita ja herkkusieniä. Nostele muutama ahvenfilee kasvisten päälle, Viimeistele kaprisvoilla ja raastetulla piparjuurella.
Viinilasillinen
Laroche Chardonnay L, Ranska. Alkon nro 007293. hinta 11,99€.
Kuiva, keskihapokas, sitruksinen, hunajameloninen, päärynäinen, kukkainen.
Wolfberger W(2), Ranska. Alkon nro 576947. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, kukkainen, mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja