Aurinko paistaa ja kevät kolkuttaa ovella. Nyt on oikea aika nauttia kevään ensimmäinen parsa-annos. Parsa on ikivanha lääkekasvi, jolla on useita terveyttä parantavia vaikutuksia. Jo 2000 vuotta sitten parsan tiedettiin tehostavan maksan ja munuaisten toimintaa veren puhdistajana, joten sitä käytettiin myrkytystilojen hoidossa. Parsa sisältää kaikista kasveista eniten foolihappoa, jonka on todettu alentavan sydän-, verisuoni- ja sydäntautiriskiä. Parsassa on myös runsaasti A-, B1-, B2-, B3-, B6- ja C-vitamiineja. Se on eräs kuitupitoisimmista kasveistamme. Se sisältää myös antioksidanttisia flavonoideja. Näiden terveyttä edistävien ominaisuuksiensa lisäksi parsa on kevään ja alkukesän ehdoton herkku!
Parsaa ja Beurre Blanc -kastiketta (4 henkilölle)
- 1-2 kpl vihreitä parsanippuja
- 1 dl kuivaa kuohuviiniä
- 3 rkl sherryviinietikkaa
- 1 kpl banaanisalottisipuli
- 250 g normaalisuolaista voita
- 1 tl sokeria
- ½ tl valkopippuria
- suolaa
Leikkaa banaanisalottisipuli pienen pieniksi kuutioiksi. Pieniä sipulikuutioita saat leikattua kätevästi, kun kuorit sipulin ja leikkaat sen pituussuunnassa kahteen osaan. Tee veitsellä pituussuunnassa lähellä toisiaan olevia viiltoja sipulin tyveen asti. Älä kuitenkaan leikkaa viiltoja läpi, jotta sipulin puolikas pysyy koossa. Tee myös yksi viilto horisontaalisesti melkein sipulin tyveen asti. Pidä sipulista kiinni ja leikkaa siitä pieniä kuutioita. Laita sipulikuutiot, kuohuviini ja etikka paksupohjaiseen kasariin ja keitä seosta kasaan. Liemestä tulisi olla jäljellä muutama ruokalusikallinen. Leikkaa jääkylmä voi pieniksi kuutioiksi. Alenna lieden lämpötilaa ja vatkaa voikuutioita seokseen kuutio kerrallaan. Muista vatkata koko ajan kunnes kastike on koostumukseltaan samettisen sileää. Mausta ripauksella sokeria ja valkopippurilla. Tarkasta myös kastikkeen suolaisuus. Tarjoile välittömästi!
Kuori parsat ja leikkaa niiden tyviosasta noin puolentoista senttimetrin puumainen osa pois. Mikäli parsat ovat paksuja, voit halkaista parsan pituussuunnassa kahteen osaan. Tällöin parsat kypsyvät tasaisemmin ja nopeammin. Keitä parsoja parsakattilassa runsaasti suolatussa vedessä 4-8 minuuttia riippuen parsojen koosta. Tarjoile välittömästi kastikkeen kanssa.
Viinilasillinen
Wolfbergerin viinitalo pyrkii valmistamaan persoonallisia viinejä, joissa alueen maaperä ja rypälelajikkeet saavat omat erityispiirteensä esille. Wolfberger on tunnettu erityisesti Cremanteistaan, jotka ovat samppanjamenetelmällä valmistetuista kuohuviinejä. Wolfberger olikin tämän suhteellisen uuden tyypityksen luojia 1976. Cremant d’Alsace valmistetaan tavallisesti Pinot Blanc –rypäleistä.
Wolfberger Crémant d’Alsace Brut, Ranska. Alkon nro 008814. Hinta 16,99€.
Erittäin kuiva, raikkaan hapokas, kypsän hedelmäinen, sitruksinen, tyylikkään mineraalinen.
Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja