Kesän herkullinen alkuruoka tai lounas valmistuu sokerisuolatusta lohesta, avokadosta, limemajoneesista, pistaasimurusta ja kapriksista. Tätä annosta on vaikea vastustaa, kokeile vaikka! Sokerisolattua lohta, avokadoa, limemajoneesia ja pistaasia (4 hlölle) 300 g lohenseläke (ruodoton ja nahkaton) 1 dl merisuolaa 1 dl sokeria 3 kpl syöntikypsiä avokadoja ½ kpl lime 1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä ½ dl kapriksia sormisuolaa […]

Kesällä ei tee mieli syödä kovin raskaasti. Loistavan lounaan tai kevyen illallisen saat lohitartarista, joka tarkoillaan täyteläisen tillikreemin kera. Lisänä tarjoillaan uusia perunoita ja tilliöljyä. Lohitartar, tillireemi, tilliöljy ja uudet perunat (4 hlölle) Lohitartar: 500 g lohta 1 rkl merisuolaa 1 tl sokeria 1 kpl ruohosipuliruukku 2 rkl limemehua 1 tl rouhittua mustapippuria 1/2 tl […]

Espanjalaistyylinen varhaiskaalimunakas

by mikko kesäkuu 10, 2021
Thumbnail image for Espanjalaistyylinen varhaiskaalimunakas

Varhaiskaalista valmistuu näyttävä ja herkullinen munakas. Se keitetään samojen periaatteiden mukaisesti kuin perinteinen espanjalainen perunamunakas, mutta ilman perunaa tietysti. Varhaiskaalimunakas sopii nautittavaksi sellaisenaan tai ruoka-annoksen lisukkeena vaikkapa paistetun kalan kera. Kannattaa maistaa munakasta myös kylmänä esimerkiksi ruisleivän päällä. Sitten vaan kokeilemaan! Varhaiskaalimunakas (4-6 hlölle) 1 kg varhaiskaalia 1 nippu kevätsipulia 8 kpl kananmunaa 1 dl […]

Lue lisää… →

Keväinen parsarisotto hurmaa

by mikko toukokuu 6, 2021
Thumbnail image for Keväinen parsarisotto hurmaa

Kevät on ehdottomasti parsa-aikaa. Aromipajan parsarisotto hurmaa aromaattisuudellaan ja täyteläisyydellään. Kannattaa nähdä hieman enemmän vaivaa keittämällä parsapyree ja yhdistämällä se risottoon. Lopputulos on täydellinen. Tätä parsarisottoa suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Aromipajan parsarisotto (4 hlölle pääruokana) 400 g vihreitä tuoreita parsoja 40 g voita 2 rkl sitruunan mehu 1 dl kuohukermaa vettä keittämiseen suolaa 4 dl risottoriisiä […]

Lue lisää… →

Aromipajan ruokavinkit vappuun

by mikko huhtikuu 28, 2021
Thumbnail image for Aromipajan ruokavinkit vappuun

Jo vuosien ajan herkullinen lohitartar limekreemillä on kuulunut vappusuosikkiruokiini. Sillä on hyvä aloittaa vapun juhliminen. Keräsin muita Aromipajan suosikkiruokia helpottamaan vappumenun suunnittelua. Löytyykö näistä teidän perheen uusi suosikkiruoka? Lohitartar ja lime-mascarpone Makunystyröitä hivelevän alkuruoan saat lohitartarista, basilikalla ja limellä maustetusta mascarpone-juustosta sekä saaristolaisleivästä. Herkullinen parsa-cheddarpaistos uunissa Kevät kolkuttaa ovella. On aika nauttia kevään ensimmäinen parsa-annos. […]

Lue lisää… →

Samettinen piparjuurikeitto

by mikko huhtikuu 15, 2021
Thumbnail image for Samettinen piparjuurikeitto

Tämän piparjuurikeiton alkuperäinen ohje on saatu Unkarista keittiömestarilta kymmenisen vuotta sitten. Alkuruokakeitto hurmasi herkullisuudellaan ja pehmeydellään koko pöytäseurueen. Piparjuurikeitto on muodostunut sen jälkeen yhdeksi koko sukumme suosikiksi. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!’ Samettinen piparjuurikeitto ja pistaasipähkinämuru (4-6 hlölle) 1 prk (200g) piparjuuritahnaa 1 l paahdettua juureslientä, suolaton (esim. Sooci Ö) 1 dl kuivaa valkoviiniä 2 dl kuohukermaa […]

Lue lisää… →

Pikkuisen parempi sienipasta

by mikko maaliskuu 11, 2021
Thumbnail image for Pikkuisen parempi sienipasta

Kolmen sienen pasta Aromipajan tapaan on herkullisen umaminen makunautinto. Se sopii lounaaksi tai pienenpänä annoksena alkuruoaksi. Herkullisuuden salaisuus löytyy laadukkaasta liemessä ja tamarindikastikkeesta. Tätä reseptiä kannattaa kokeilla jo tänään! Herkullinen kolmen sienen pasta Aromipajan tapaan (4 hlölle) 200 g pieniä tuoreita herkkusieniä 100 g tuoreita osterivinokkaita tai siitakesieniä 30 g kuivattuja suppilovahveroita 1 kpl banaanisalottisipuli […]

Lue lisää… →

Reuben-leipä on bistroklassikko

by mikko helmikuu 25, 2021
Thumbnail image for Reuben-leipä on bistroklassikko

Yhdysvaltalainen bistroklassikko Reuben sandwich on leipä isolla ällällä! Se sopii tukevaksi aamupalaksi, lounaaksi, illalliseksi tai muuten vaan nautittavaksi. Jokainen löytää sille oma suosikkipaikkansa. Myös henkilöt, jotka eivät muuten välitä hapankaalista ovat menettäneet sille sydämensä. Kannattaa kokeilla! Herkullinen Reuben-leipä suoraan New Yorkista (4 hlölle) 400 g naudan suolalihaa 300 g hapankaalia 8 kpl Fazer kaura & […]

Lue lisää… →

Herkullinen veriappelsiini-kanasalaatti

by mikko helmikuu 4, 2021
Thumbnail image for Herkullinen veriappelsiini-kanasalaatti

Etätöiden lomassa valmistuu helposti ja nopeasti todella herkullinen veriappelsiini-kanasalaatti. Aikaa annoksen valmistamiseen kuluu ainoastaan 10 minuuttia. Juuri markkinoille tulleet Kariniemen gluteenittomat kvinoa-maissirouheella levitetyt kananpojan sisäfileet ovat mainion makuisia. Kannattaa kokeilla! Nopea ja helppo veriappelsiini-kanasalaatti (4 hlölle) 400 g Kariniemen kananpojan rapeat sisäfileet Ranch 4 kpl veriappelsiineja 100 g rucolaa 50 g Mimis rucolan versoja 100 […]

Lue lisää… →

Quiche Lorraine – juustopiirakka

by mikko tammikuu 22, 2021
Thumbnail image for Quiche Lorraine – juustopiirakka

Talvi on parasta piirakka-aikaa. Rukiinen ranskalainen quiche Lorraine sopii mainiosti lounaaksi, iltapalaksi tai illanistujaisiin. Jukolan juuston Aito Cheddar Vintage antaa juustopiirakalle suuta hivelevän täyteläisyyden. Rukiinen pekoni-cheddarpiirakka (6-8 hlölle) Taikina: ½ dl kylmää vettä 3 dl ruisjauhoja 1 dl erikoisvehnäjauhoja ½ tl suolaa 125 g voita 50 g raastettua Jukolan Aito Cheddar Vintagea Piirakan täyte: 200 […]

Lue lisää… →

Wallenberginpihvi ja punajuuririsotto

by mikko tammikuu 14, 2021
Thumbnail image for Wallenberginpihvi ja punajuuririsotto

Oletko valmistanut koskaan Wallenberginpihvejä? Ehdottomasti kannattaa kokeilla, sillä ne maistuvat koko perheelle. Pihvien salaisuus on jauhelihamassaan lisätyssä kuohukermassa, joka tekee niistä syntisen herkullisia! Herkulliset Wallenberginpihvit ja punajuuririsotto (4 hlölle) 600 g naudan jauhelihaa (10%) 3 kpl salottisipuleita 3 kpl kananmunan keltuaisia 2 dl kuohukermaa 1½ tl suolaa ½ tl maustepippuria ½ tl rouhittua mustapippuria 3 […]

Lue lisää… →

Mustapippuricheddaria ja tomaattihilloa

by mikko tammikuu 13, 2021
Thumbnail image for Mustapippuricheddaria ja tomaattihilloa

Suomen parhaan cheddarin tittelin voittanut Jukolan Aito Cheddar Mustapippuri maistuu illanistujaisissa tai väliruokana uskomattoman hyvältä kotitekoisen tomaattihillon kera. Kokeile vaikka! Mustapippuricheddaria ja tomaattihilloa 1 pkt Jukolan Aito Cheddar Mustapippuri 1 tlk Mutti kirsikkatomaatti 1 rs (250g) tuore kirsikkatomaatti 200 g hillosokeria 1 rkl valkoviinietikkaa Pilko kirsikkatomaatit neljään osaan. Laita kattilaan Mutti kirsikkatomaatit, pilkotut tomaatit, hillosokeri […]

Lue lisää… →

Maa-artisokkaa beurre blanc -kastikkeessa

by mikko joulukuu 4, 2020
Thumbnail image for Maa-artisokkaa beurre blanc -kastikkeessa

Maa-artisokat maistuvat taivaallisilta mädillä maustetun beurre blanc -voikastikkeen kanssa. Varo, sillä tämän annoksen syötyäsi et voi olla tekemättä sitä uudestaan! Lautaset ovat E. Alhströmin verkkokaupasta: www.eahlstrom.fi/kuluttajille Paahdettua maa-artisokkaa, beurre blanc -kastiketta, mätiä ja tilliöljyä  (4 hlölle) 12 kpl maa-artisokkia 2 kpl sipuleita 100 g kirjolohen mätiä 1 nippu tuoretta tilliä 2 dl kuivaa valkoviiniä 3 […]

Lue lisää… →

Herkulliset cheddar kuharullat

by mikko joulukuu 3, 2020
Thumbnail image for Herkulliset cheddar kuharullat

Ilmakuivatulla kinkulla ja cheddarilla täytetyt kuharullat vievät kielen mennessään. Rullat kypsennetään lopuksi hummerikastikkeessa uunissa. Tämän herkun lisukkeeksi sopivat erilaiset uunijuurekset tai vaikkapa riisi. Ole hyvä ja nauti! Ilmakuivatulla kinkulla ja cheddarilla täytetyt kuharullat (4 hlölle) 4 kpl pienehköjä kuhafileitä (noin 600g) 8 kpl ilmakuivattua kinkkua 120 g Jukolan Juusto Aito Cheddaria raastettuna hyvälaatuista suolaa voita […]

Lue lisää… →

Täyteläinen punajuuririsotto

by mikko marraskuu 27, 2020
Thumbnail image for Täyteläinen punajuuririsotto

Herkullisen risoton valmistaminen kotona ei ole vaikeaa. Punajuurista ja riistaliemestä valmistuu täyteläinen risotto, joka maistuu sekä alkuruokana että pääruokana. Valokuvasin värikkään risoton uusien lautasieni kanssa. Ammattilaisten suosima keittiötarviketukku E. Alhström on juuri avannut monipuolisen verkkokaupan, josta myös kuluttajat voivat ostaa lautasia ja muita keittiötarvikkeita. Käypä tsekkaamassa valikoima: www.eahlstrom.fi/kuluttajille Täyteläinen punajuurisotto (4 hlölle) • 3 dl […]

Lue lisää… →

Guinness-oluessa haudutettu kaalilaatikko

by mikko kesäkuu 10, 2020
Thumbnail image for Guinness-oluessa haudutettu kaalilaatikko

Perinteistä, herkullista ja maukasta kaalilaatikkoa harva meistä lähtee muokkaamaan. Annoin kaalien hautua tummalla Guinness-oluella maustetussa vasikanlihaliemessä tunnin ajan. Maltaanmakuinen ja hieman siirappinen haudutusliemi antoi kaalilaatikkoon upean vivahteen. Tummassa Guinness-oluessa haudutettu kaalilaatikko 1 ½ dl puuroriisiä (keittämätöntä) 4 dl kasvislientä (riisin keittoliemeksi) 1000 g keräkaalia ½ l Guinness-olutta 1 l vasikanlihalientä (Puljonki) ½ dl siirappia 1-2 […]

Lue lisää… →

Rapeat muikut uunissa ja pinaatti-perunamuusi

by mikko kesäkuu 5, 2020
Thumbnail image for Rapeat muikut uunissa ja pinaatti-perunamuusi

Luomukassin kokkisota haaste jatkui vielä Aromipaja ja Himahella -ruokablogien kesken. Tällä viikolla luomukassista löytyi muuan muassa muikkuja, karitsan kyljyksiä, perunoita, kukkakaali, babypinaattia, sitruuna, sipulia, valkosipulia, kauramaitoa, siemennäkkäriä, cashew-levitettä ja mausteita. Mukana tulleessa reseptivihossa oli ohjeet muikuille ja kukkakaali-wingseille, karitsankyljykselle ja perunamuusille sekä pinaattikeitolle. Hyvät eväät siis muutamaksi päiväksi. Luomukassin ohjeessa muikut valmistetaan perinteisesti pannulla. Aromipaja […]

Lue lisää… →

Luomulasagne

by mikko toukokuu 29, 2020
Thumbnail image for Luomulasagne

Luomukassi haastoi Aromipaja ja Himahella -ruokablogit kokkisotaan. Luomukassin mukana tuli lasagnen resepti, jota saimme kotona löytyvillä raaka-aineilla ja mausteilla muokata oman mieltymyksen mukaisesti. Kassin ainekset olivat sen verran laadukkaita, ettei kovinkaan paljoa muutoksia tarvittu herkullisen lasagnen valmistamiseen. Lasagnea valmistettaessa kannattaa muistaa, että lihaa ei tarvita kovinkaan paljoa vaan runsaat kasvikset tuovat ruokaan täyteläisyyden. Kannattaa kokeilla […]

Lue lisää… →

Hemmottele äitiä portviinijäätelöllä

by mikko toukokuu 8, 2020
Thumbnail image for Hemmottele äitiä portviinijäätelöllä

Portviinin juuret ovat syvällä Pohjois-Portugalin, Douron laakson maaperässä ja historiassa. Viinin monimuotoinen olemus rakentuu useiden eri rypälelajikkeiden sekoituksesta. Valmistuksen kulmakiviä on rypäleiden uuttaminen, jossa rypäleen kuoren väri-, aromi- ja rakenne-aineet saadaan viinimehuun. Portviinille tyypillinen makeus saadaan väkevöimällä. Siinä rypälemehu sekoitetaan väkevöityyn viinitisleeseen, jolloin käyminen pysähtyy ja viiniin jää jäännössokeria sitä makeuttamaan. Samalla viinin alkoholipitoisuus nousee. […]

Lue lisää… →

Hieno kurpitsakeitto

by mikko maaliskuu 13, 2020
Thumbnail image for Hieno kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto hurmaa alkuruokana ja sopii mainiosti myös kevyeksi lounaaksi. Kauppojen valikoimista löytyy hyvin myskikurpitsaa. Kurpitsan käsittely on helppoa. Ensin kurpitsa halkaistaan ja sitten siemenet ja pehmeä rihmasto koverretaan pois. Paksu kuori poistetaan ja malto paloitellaan. Kurpitsasosekeitto (6 hlölle) 1 kg myskikurpitsa 1 kpl hapokas omena 3 kpl salottisipuleita 1 kpl porkkana 5 dl kasvislientä (esim. […]

Lue lisää… →