Loistavan alkupalan, kevyen lounaan tai illallisen saat lohitartarista, joka tarkoillaan täyteläisen tillikreemin kera. Lisänä tarjoillaan uusia perunoita ja tilliöljyä.
Lohitartar, tillireemi, tilliöljy ja uudet perunat (4 hlölle)
Lohitartar:
- 500 g lohta
- 1 rkl merisuolaa
- 1 tl sokeria
- 1 kpl ruohosipuliruukku
- 2 rkl limemehua
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1/2 tl suolaa
Tillikreemi:
- 1 kpl tilliruukku
- 250 g smetana (2 prk) (rasvaa yli 30%)
- 2 rkl sitruunamehua
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl sokeria
Tilliöljy:
- 1 kpl tilliruukku
- 1 dl oliiviöljyä
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl sokeria
- 8-10 kpl uunia perunoita
Tillikreemillä täytetty lohitartar on näyttävä annos
Pyyhi lohipala talouspaperilla. Poista kalafileestä ruodot ja nahka. Ripottele suola ja sokeri kalan pintaan tasaisesti. Anna kalan graavautua kylmässä vähintään neljän tunnin ajan, mieluiten vuorokauden.
Pyyhi kalan pinnalta irtosuola pois. Hienonna kala pieniksi kuutioiksi terävällä veitsellä. Hienonna myös ruohosipuli. Sekoita ainekset keskenään ja mausta limemehulla, pippurilla ja suolalla.
Vatkaa smetana kovaksi vaahdoksi ja lisää sen sekaan hienonnettu tilli, sitruunamehu sekä suola ja sokeri. Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.
Laita ruukullinen tilliä tehosekoittimeen oliiviöljyn, suolan ja sokerin kanssa. Aja seos tasaiseksi tilliöljyksi. Voit valmistaa tilliöljyn myös morttelissa. Anna öljyn maustua puolisen tuntia.
Asettele lohitartaria muottiin noin senttimetrin paksuudelta. Lisää lohikerroksen päälle vastaavan paksuinen kerros tillikreemiä. Lisää päälle vielä kerros lohitartaria. Tarjoile uusien perunoiden ja tilliöljyn kanssa.
Viinilasillinen
Les Fumées Blanches Organic Sauvignon Blanc, Ranska. Alkon nro 506137. Hinta 13,99€.
Kuiva, hapokas, sitruksisen yrttinen, hennon mineraalinen.
Castellblanch Cava Seco. Espanja, Do Cava. Alkon nro 008971. Hinta 12,98 €.
Kuiva, sitruksisen yrttinen, runsaan hedelmäinen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi