Kasvisruoka Liharuoka Reseptit

Mummon kaalilaatikko

4.6/5 - (220 votes)

Mummon reseptillä valmistettua kaalilaatikkoa ei voita mikään. Siirappinen haudutuslihaliemi antaa kaalilaatikkoon upean vivahteen.

Testaa myös kumppanimme Flavoradon kaalilaatikko
Guinness-oluessa haudutettu kaalilaatikko

Mummon haudutettu kaalilaatikko

  • 1 ½ dl puuroriisiä (keittämätöntä)
  • 4 dl lihalientä (riisin keittoliemeksi)
  • 1 kg kerä- tai varhaiskaalia
  • ½ l lihalientä (Puljonki)
  • ½ dl siirappia
  • 1-2 tl suolaa
  • 400 g naudanjauhelihaa
  • 1 kpl iso sipuli
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 dl kuohukermaa

Kiehauta lihaliemi (4 dl) ja tarkista, että se on sopivan suolaista. Jos käytät fondia lihaliemen valmistukseen on se yleensä tarpeeksi suolaista, joten suolaa ei erikseen tarvitse lisätä. Lihaliemen on tarkoitus imeytyä riisiin ja maustaa se. Lisää kiehuvaan liemeen puuroriisi ja anna kiehua hymyillen kannen alla kunnes neste on imeytynyt. Tarkista, että maku on hyvä.

Mummoni sanoi, että siirappi, lihaliemi ja kerma ovat salaisuus

Poista kaalista kova kanta ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi. Lisää isoon kattilaan hieman oliiviöljyä ja ruskista kaali kevyesti useammassa erässä. Laita kattilaan ruskistuksen jälkeen kaikki kaalisuikaleet sekä lisää lihaliemi, siirappi ja mausta seos suolalla (1-2 tl). Anna kaalin hautua tunnin ajan. Tarkista maku.

Kuori ja hienonna sipuli. Paista jauheliha ja sipulisilppu paistokasarissa kypsäksi. Mausta siirapilla, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa.

Maista vielä kerran yksitellen kaikkia kaalilaatikon elementtejä; kaalia, jauhelihaseosta sekä riisiä. Kaikkien tulee maistua hyvältä. Sekoita keskenään reikäkauhalla nosteltu kaalisilppu, riisi ja jauheliha. Levitä seos uunivuokaan.

Kaada päälle kaalin keittolientä sekä kuohukerma siten, että nestettä on kaaliseoksen yläpintaan asti. Paista 175˚C uunissa kaksi tuntia. Jos pinta tummuu liikaa paiston aikana, peitä laatikko kannella tai alumiinifoliolla.

Tarjoa herkullinen kaalilaatikko sokeroitujen ja pakastettujen puolukoiden tai karpaloiden kera!

Kaalilaatikko_1

Viinilasillinen

Tommasi Valpolicella. Italia, Valpolicella. Alko nro 417847. Hinta 14,58€.
Rubiininpunainen, keskitäyteläinen, marjainen ja mausteinen.

Tommasi Ripasso Valpolicella. Italia, Valpolicella. Alko nro 429567. Hinta 21,99€.
Tummanpunainen, keskitäyteläinen, mausteisen luumuinen, kypsä ja hennon tamminen.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Italia, Valpolicella. Alko nro 446477. Hinta 45,48€.

Syvänpunainen, erittäin täyteläinen, viikunaisen marjainen, tamminen ja lämmin.

Teksti ja kuvat Mikko Niemi / Aromipaja