Espanjalainen kylmä tomaattipohjainen kasviskeitto on helppo ja nopea valmistaa. Gazpachokeitto sopii kevyeksi lounaaksi ympäri vuoden. Keitto nautitaan tällä kertaa friteerattujen kapristen ja pistaasimurun kera.

Espanjalainen tomaatti-paprikakeitto – gazpacho (noin 6 hlölle)
- 500 g kypsiä tomaatteja
- 350 g paahdettuja paprikoita
- 1 kpl kurkku
- 1 kpl iso valkosipulinkynsi
- 5 tippaa tabascoa
- 2 kpl vaaleaa leipäviipaletta (esim. paahtoleipä)
- 1 dl oliiviöljyä
- 4 rkl valkoviiniviinietikkaa
- 1-2 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 2 tl rouhittua mustapippuria
Esillepanoon tarvitset
- 35 g kapriksia
- 2 dl pistaasipähkinämurua
Kylmänä tarjottava gazpachokeitto on helppo kesäruoka.
Halkaise tomaatit kannan kohdalta puoliksi ja poista niistä kannat veitsellä. Paloittele tomaatit. Kuori kurkku ja leikkaa se paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Leikkaa chili halki ja poista siemenet. Leikkaa leivistä kuoret pois.
Soseuta kaikki keittoainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Laimenna keittoa tarvittaessa vedellä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Viilennä keitto hyvin jääkaapissa. Tarjoile friteerattujen kapristen ja pistaasipähkinämurun kanssa.
Friteeratut kaprikset valmistuvat helposti. Valuta kaprikset lävikössä. Pyörittele kaprikset vehnäjauhoissa (1 rkl). Lisää paistinpannulle tilkka öljyä ja paahda kapriksia noin 5 minuuttia. Nostele kaprikset talouspaperin päälle ja anna kuivahtaa.

Viinilasillinen
That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 15,49€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.
Mud House Sauvignon Blanc Rosé, Uusi-Seelanti. Alkon nro 940957. Hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, vadelmainen, mustaherukkainen, hennon herukanlehtinen.
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, limettinen, omenainen, päärynäinen, mineraalinen, petrolinen.
Resepti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja
