Kalaruoka Reseptit Yleinen

Halloweenina herkutellaan hampurilaisilla

4.8/5 - (39 votes)

Halloweenin juuret työntyvät ajanlaskumme alkuun kelttiläiseen Samhain-juhlaan. Uskottiin, että luonnon kuihtuessa henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Sen vuoksi juhlan aikana poltettiin kokkotulia asutusten ympäristössä. Suomessa vastaavassa juhlassa vainajille tarjottiin juhlaruokaa ja heidän odotettiin kylpevän saunassa. Pyhimysten muistopäivän aattoa kutsuttiin nimellä ”All-hallows Eve”, joka lopulta muuntui meidän tuntemaksemme halloweeniksi. Halloween on yksi maapallomme vanhimpia juhlia ja sitä vietetään ympäri maailman.

Halloweenina maistuu kotona valmistettu ahvenhampurilainen. Hampurilaisen väliin laitetaan marinoitua punasipuli ja lime-chilimajoneesia.

Herkulliset ahvenhampurilaiset (6 hlölle)

  • 6 kpl pyöreitä ruisleipäpareja (esim. Reissumies)
  • 6 kpl ahvenfileitä
  • 100 g Jukolan Aito Cheddar Chili
  • 1 rku tuoretta rucolaa
  • 6 rkl kapriksia
  • 2 kpl kananmunia
  • 3 dl korppujauhoja
  • 2 kpl lime
  • 3 tl suolaa
  • ruokaöljyä paistamiseen

Marinoidut punasipulit

  • 2 kpl punasipuleita
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl sinappia

Lime-chilimajoneesi

  • 3 kpl kananmunia
  • 3-4 dl rypsiöljyä
  • ½ kpl lime
  • 1 kpl chili
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • 1 tl sinappia

Pese huolellisesti limet ja raasta niiden kuori hienoksi raasteeksi. Kuorta kannattaa raastaa aina hedelmälihaan asti, jotta luonnollinen hedelmäöljy irtoaa ja antaa enemmän makua. Sekoita raastettu lime korppujauhoihin. Mausta suolalla. Riko kananmunat toiseen astiaan ja sekoita. Kääntele ahvenfileet kananmunassa ja sen jälkeen korppujauhoseoksessa. Fileet voivat maustua hetken, jolloin ehdit tehdä muut annoksen osat. Paista ahvenfileitä juuri ennen tarjoilua muutama minuutti molemmilta puolilta.

Kuori punasipulit ja siivuta ne ohuiksi renkaiksi. Sekoita kulhossa oliiviöljy, viinietikka, sokeri, suola ja sinappi. Lisää sipulirenkaat kulhoon ja anna maustua viileässä puolisen tuntia.

Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa, 1 tl sinappia sekä paloiteltu chilipaprika. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa.

Kokoa lopuksi hampurilainen. Nostele leipäviipaleille lime-chilimajoneesia, rucolanlehtiä, kapriksia, ahvenfilee, viipaloitua chilicheddaria sekä marinoitua punasipulia.

Viinilasillinen

Spier Signature Chardonnay, Etelä Afrikka. Alkon nro 585177. Hinta 10,99€.
Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, keltaluumuinen, kevyen päärynäinen, mausteinen.

Castillo de Molina Pinot Noir Gran Reserva, Chile. Alkon nro 455377. Hinta 11,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karpaloinen, mausteinen, yrttinen, hieno.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close