Mehevä ja rustiikkinen omena-pistaasigalette on taivaallinen yhdistelmä makeaa ja pähkinäistä. Jos rakastat pistaaseja, tämä herkku on pakko kokea – meidän pöydässä piirakka katosi ennen kuin ehdin ottaa toista palaa.

Suussa sulava omena-pistaasigalette (noin 8 hlölle)
- 2 dl pistaasitahnaa
- 2 dl maustamatonta jogurttia
- 4-6 kpl omenoita
- 1 kpl kanamuna voiteluun
- 2 dl pistaasipähkinöitä
- 2 tl tomusokeria (koristeluun)
- 4 dl vehnäjauhoa
- 1 dl maissitärkkelystä
- ½ tl suolaa
- 3 rkl sokeria
- 200 g voita
- pikku tilkka kylmää vettä
Pistaasipähkinän ja omenan liitto on koukuttava
Sekoita kulhossa vehnä- ja maissijauhot, suola ja sokeri keskenään. Nypi kylmä, kuutioitu voi kuiva-aineiden joukkoon. Lisää kylmää vettä (noin ½ dl) sen verran, että saat kiinteän taikinapallon. Kääri galettetaikina tuorekelmuun ja laite se jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Sekoita pistaasipähkinä ja jogurtti kulhossa.
Pese omenat hyvin. Voit halutessasi kuoria ne. Leikkaa omenat neljään osaan ja poista siemenet. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.
Kauli taikina levyksi leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä pistaasi-jogurttitäyte pohjan päälle. Jätä muutama sentti reunoilta tyhjäksi (reunat käännetään piirakan päälle). Levitä omenaviipaleet pistaasitäytteen päälle. Käännä galeten reunat täytteen päälle.
Voitele piirakan reunat kevyesti kanamunalla. Paista galettea uunissa 175°C noin 30-45 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kauniin värinen. Anna galeten jäähtyä vähintään 15 minuuttia.
Leikkaa pistaasipähkinät rouheeksi. Viimeistele piirakka tomusokerilla ja pistaasipähkinämurulla.

Viinilasillinen
Gancia Asti Dolce, Italia. Alkon nro 008901. Hinta 12,99€.
Makea, keskihapokas, päärynäinen, sitrusmarmeladinen, persikkainen, kukkainen.
Torres Floralis Moscatel Oro, Espanja. Alkon nro 336016. Hinta 12,99€.
Meripihkanruskea, makea, rusinainen, appelsiininkuorinen, hunajainen, kukkainen.
Michel Schneider Silvaner Eiswein, Saksa. Hinta noin 18€.
Makea, miellyttävän hapokas, hunajainen, hennon viikunainen ja taatelinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja