Miedon makuisesta maa-artisokasta valmistuu samettisen pehmeän ja hienostuneen makuinen keitto. Valmiiseen keittoon lisätään uunissa rapeaksi paahdetusta espanjalaisesta kinkusta, Jamón Serranosta, valmistettua murua. Annos aatelisoidaan saksanpähkinä- tai hasselpähkinäöljyllä.
Hienostunut maa-artisokkakeitto ja rapeaa Jamón Serrano murua (4-6 hlölle)
- 500 g maa-artisokkia
- 2 kpl jauhoisia perunoita
- 1 kpl sipuli
- 3 rkl kasvis- tai kanafondia
- 5 dl vettä
- 1 dl valkoviiniä
- 2 dl kuohukermaa
- 1 tl rouhittua valkopippuria
- 1 rkl voita
- 1-2 tl Gastromat maustesuolaa
- 4 siivua Jamón Serrano ilmakuivattua kinkkua
- ½ dl saksanpähkinä- tai hasselpähkinäöljyä
Maa-artisokkia ei tarvitse kuoria. Hyvä pesu riittää!
Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla. Jos joukossa on isoja mukuloita, pieni niitä hieman. Laita maa-artisokat kylmään veteen, jotta ne eivät tummu. Kuori perunat ne viipaloi ne kuuteen osaan. Kuori sipuli ja leikkaa se kuutioksi. Lisää kattilaan voi ja kuullota sipulikuutioita 5 minuuttia. Lisää kattilaan sipulin joukkoon, vesi, valkoviini, kasvisfondi, maa-artisokat, perunakuutiot ja valkopippuri. Anna keiton kiehua noin 20 minuuttia, kunnes maa-artisokat ja perunat ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sileäksi. Lisää joukkoon kuohukerma ja lämmitä keitto. Älä anna keiton enää kiehua. Maista ja lisää keiton joukkoon Gastromat-maustesuolaa oman maun mukainen määrä.
Paahda ilmakuivatun kinkun siivuja uunissa (150°C) uunipellillä leivinpaperin päällä noin 15-20 minuuttia. Nostele siivut talouspaperin päälle. Anna siivujen jäähtyä ja murenna kinkku käsin pieniksi paloiksi.
Kokoa annos annostelemalla keitto lautasille. Lisää annosten päälle kinkkumurua ja viimeistele annokset pähkinäöljyllä.
Viinilasillinen
Mayu Rose, Chile. Alkon nro 928197. Hinta 12,90€.
Kuiva, hapokas, mansikkainen, punaherukkainen, sitruksinen, hennon mausteinen.
Laroche Chardonnay L, Ranska. Alkon nro 007293. hinta 11,99€.
Kuiva, keskihapokas, sitruksinen, hunajameloninen, päärynäinen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja