Reseptit

Savukala sopii suveen!

4.6/5 - (8 votes)

Luonto, saunominen, järvimaisema sekä hyvä ruoka ja juoma ovat tärkeitä elementtejä onnistuneeseen kesänillanviettoon. Myös savuaromit ovat olennainen osa kesää. Koska valitettavan harvoilla on nykyään mahdollisuus savusaunomiseen, savuaromit saadaan ilmaan ruoanvalmistuksen yhteydessä. Savustettujen kalojen makua ja aromeita täydentää tammitynnyrissä kypsytetty Chardonnay.

SavustettuKala_2

Savustettua kalaa, kesäkurpitsa-porkkapastaa ja Chardonnaykastiketta (6 henkilölle)

  • 1 kpl siika
  • 1 kpl nieriä
  • 4 rkl suolaa
  • 1 kpl lime
  • 1 kpl kiinteä kesäkurpitsa
  • 3 kpl porkkanoita
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 kpl valkosipulinkynsi
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa
  • 3 dl kalalientä (esim. Puljonki)
  • 3 dl kuivaa Chardonnay-viiniä
  • ½ nippu kevätsipulia
  • 1 kpl porkkana
  • ½ dl tuoretta persiljasilppua
  • 2 dl kuohukermaa
  • hyvälaatuista suolaa
  • sokeria
  • öljyä
  • mustapippuria

SavustettuKala_1

Perkaa kalat ja suolaa ne runsaalla suolalla tuntia ennen savustamista. Pese limehedelmä huolellisesti ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet kalojen sisälle. Limen maku raikastaa hienosti savukalan. Savusta kaloja niiden koosta riippuen puolesta tunnista tuntiin.

Hienonna kevätsipuli. Kuori porkkana ja paloittele karkeiksi paloiksi. Kuullota sipulisilppua ja porkkanoita kattilassa hetki tilkassa öljyä. Lisää kattilaan kalaliemi, valkoviini, persiljasilppu, 3 tl hyvälaatuista suolaa sekä 1 rkl sokeria. Keitä kastikeseos kasaan noin kolmasosaan alkuperäisestä määrästä (varaa tähän aikaa muutama tunti). Siivilöi kastike. Lisää mustapippuria myllystä ja tarkasta seoksen suolaisuus. Kastikepohjan tulee olla aromaattisen makuista ja ylisuolaista. Kastikkeeseen lisätään juuri ennen annoksen tarjoamista vaahdotettu kuohukerma, joka pehmentää kastiketta ja tasoittaa maut.

Kuori kesäkurpitsa ja porkkanat. Leikkaa ne ohuiksi ja pitkiksi lastuiksi. Tämä onnistuu hyvin juustohöylää käyttämällä. Tee mausteseos kasvispastalle yhdistämällä oliiviöljy, hienonnettu valkosipuli sekä suola. Keitä kesäkurpitsa- ja porkkanalastuja runsaasti suolatussa vedessä puoli minuuttia. Valuta lastut hyvin ja kaada ne maustumaan muutamaksi minuutiksi valkosipuliöljyyn.

SavustettuKala_5

Viinilasillinen

Thomas Hyland Chardonnay 2011. Australia. Alkon nro 534747. Hinta 12,99€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän tamminen, viehkeän sitruksinen, paahteinen.

Alamos Chardonnay 2011. Argentiina. Alkon nro 570287. Hinta 9,98€.
Kuiva, keskihapokas, tamminen, trooppisen hedelmäinen, sitruksinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

SavustettuKala_3