Suussa sulava raparperi tarte tatin eli keikauspiirakka on kokeilemisen arvoinen. Tarte Tatin syntyi vahingossa, kun Tatinin toinen sisaruksista poltti vahingossa voi-sokeriseoksen pohjaan. Legenda oli syntynyt! Nauti raparperi tarte tatin vaniljajäätelön kera.

Raparperi tarte tatin (noin 6-8 hlölle)
- 600 g raparperia kuorittuna
- 100 g voita
- 2 dl hienoa sokeria
- 1 pkt (500g) pakastevoitaikinaa
- 1 l vaniljajäätelöä
Tarte tatin eli ranskalainen keikauskakku on klassikkojälkiruoka
Kuori rapaperit ja leikkaa ne noin 4 cm:n pituisiksi paloiksi. Leikkaa palat pituussuunnassa raparperin paksuuden mukaan 2-5 viipaleeseen. Viipaleiden paksuuden tulisi olla noin 3 mm.
Laita uunin kestävälle isolle paistinpannulle voi ja sokeri sekä sulata ne. Keitä seosta keskikovalla lämmöllä 5 minuuttia. Asettele paistinpannulle raparperiviipaleet ja alenna lämpöä. Tällöin muodostunut karamelli ei pääse palamaan. Paista sokeri-raparperiseosta 10 minuuttia kunnes karamelli saa kauniin värin. Nosta pannu pois liedeltä.
Kauli sulaneesta voitaikinasta vähän paistinpannua suurempi pyöreä levy. Asettele voitaikana pannun päälle ja taivuttele sen reunat pannun sisään. Pistele pinta haarukalla. Paista piirakkaa uunissa (225°C) keskitasolla noin 20-25 minuuttia kunnes taikina on kullan ruskeaa. Anna piirakan vetäytyä 5 minuuttia ja irrota se pannusta reunoja pitkin. Nosta tarjoiluvati tortun päälle ja kumoa raparperipiirakka ylösalaisin vadille.
Tarjoile raparperi tarte tatin vaniljajäätelön kanssa.

Viinilasillinen
Torres Floralis Moscatel Oro, Espanja. Alkon nro 336016. Hinta 12,99€.
Meripihkanruskea, makea, sitruksinen, appelsiininkuorinen, hunajainen, kukkainen.
Michel Schneider Silvaner Eiswein, Saksa. Hinta noin 18€.
Makea, miellyttävän hapokas, hunajainen, hennon viikunainen ja taatelinen.
Gancia Asti Dolce, Italia. Alkon nro 008901. Hinta 12,99€.
Makea, keskihapokas, päärynäinen, sitrusmarmeladinen, persikkainen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja