Quiche Lorraine – juustopiirakka

22.1.2021

Talvi on parasta piirakka-aikaa. Rukiinen ranskalainen quiche Lorraine sopii mainiosti lounaaksi, iltapalaksi tai illanistujaisiin. Jukolan juuston Aito Cheddar Vintage antaa juustopiirakalle suuta hivelevän täyteläisyyden.

Rukiinen pekoni-cheddarpiirakka (6-8 hlölle)

Taikina:

  • ½ dl kylmää vettä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 dl erikoisvehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 125 g voita
  • 50 g raastettua Jukolan Aito Cheddar Vintagea

Piirakan täyte:

  • 200 g fileepekonia
  • 1 kpl iso sipuli (tai 2 pientä)
  • 250 g Jukolan Aito Cheddar Vintagea
  • 3 dl kuohukermaa
  • 3 kpl kananmunia
  • 1 tl rouhittua mustapippuria

Mittaa jauhot, cheddarraaste (50g) ja suola kulhoon. Lisää jääkaappikylmä voi pieninä kuutioituna joukkoon ja sekoita ainekset murumaiseksi. Lisää seokseen kylmä vesi ja vaivaa tasaiseksi massaksi. Painele taikina voidellun ison piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ohueksi kerrokseksi.

Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Lisää pannulle sipulikuutiot ja suikaloitu pekoni. Kuullota seosta pannulla noin 10 minuuttia, kunnes pekoni on rapeaa. Ota pannu liedeltä, valuta kertynyt rasva pois ja lisää joukkoon raastettu cheddarjuusto. Mausta tuoreella mustapippurirouheella. Levitä seos piirakkataikinan päälle tasaisesti. Sekoita kananmuna kuohukerman sekaan ja kaada seos piirakkavuokaan.

Paista piirakkaa uunin alatasolla 200°C noin 30-45 minuuttia, kunnes piirakka saa upean värin ja pohja on kypsä. Anna vetäytyä hetki ennen nauttimista.

Viinilasillinen

Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris, Uusi-Seelanti. Alkon nro 549217. Hinta 13,99€.
Puolikuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, hunajameloninen, mangoinen, mineraalinen.

Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic, Saksa. Alkon nro 947737. Hinta 10,99€.
Vaaleankeltainen, kuiva, hapokas, sitruksinen, viehkeän mineraalinen.

Bestheim Pinot Gris Premium Reserve, Ranska. Alkon nro 909317, Hinta 12,98€.
Vaaleanviherkeltainen, kuiva, hapokas, hedelmäinen, aprikoosinen, hunajainen.

Tekstit ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: