Herkkusienistä valmistuu hienostuneen makuinen sienipatee. Se on loistava kasvisvaihtoehto maksapateelle. Voit nauttia herkkusienipateen paahdetun leivän kera.
Herkullinen herkkusienipatee (noin 6 hlölle)
- 500 g tuoreita herkkusieniä
- 200 g voita (tai vegaanista voita)
- 1 kpl sipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 dl tuoretta timjamia silputtuna
- 1 dl portviiniä
- 1 tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
Herkkusienipatee on loistava vaihtoehto maksapateelle
Kuori sipulit ja valkosipulit sekä hienonna ne. Leikkaa herkkusienet karkeiksi paloiksi. Kuumenna 50g voita korkeareunaisessa pannussa tai kasarissa ja kuullota siinä sipuleita 5 minuuttia.
Lisää kasariin herkkusienipalat ja ruskista ne kunnolla. Herkkusieniin saa tulla kunnolla väriä. Lisää kasariin silputtu timjami, portviinini, suola ja mustapippuri. Anna sieniseoksen kypsyä 10 minuuttia.
Siirrä sieniseos tehosekoittimeen ja lisää loput voista. Aja herkkusienipatee hienoksi. Siirrä sienipatee tarjoiluastiaan ja anna pateen kiinteytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan.
Nauti herkkusienipatee paahdetun leivän kera.
Viinilasillinen
Hewitson Baby Bush Mourvèdre, Australia. Alkon nro 448047. Hinta 16,99€.
Runsaanpunainen, keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karhunvatukkainen, luumuinen, karpaloinen, kevyen mausteinen.
Mayu Gran Reserva Carménère, Chile. Alkon nro 401557. Hinta 14,98€.
Runsaanpunainen, täyteläinen, keskitanniininen, boysenmarjainen, kirsikkainen, metsämarjainen, hennon savuinen.
Tommasi Ripasso Valpolicella. Italia, Valpolicella. Alko nro 429567. Hinta 22,75€.
Tummanpunainen, keskitäyteläinen, mausteisen luumuinen, kypsä ja hennon tamminen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja