Tuoreet aprikoosit sopivat loistavasti paahtopaisti tonnaton seuraan. Italialainen suosikkialkupala vitello tonnato valmistetaan perinteisesti vasikanpaistista, mutta sitä on aika vaikea saada Suomesta. Mielestäni aivan yhtä herkullinen annos valmistuu paahtopaistista, jonka voi halutessaan ostaa valmiina lihatiskiltä.
Paahtopaisti tonnato ja tuoreet aprikoosit (4 hlölle)
- 1 kg naudan paahtopaisti (4 hlölle tarvitaan noin 250g ohuita siivuja)
- 2 rkl rouhittua mustapippuria
- 3 rkl Maldon suolaa
- voita ja oliiviöljyä paistamiseen
- 1 prk tonnikalaa öljyssä
- 4 kpl sardellifileetä
- 1 tl Dijon-sinappia
- 3 rkl sitruunamehua
- 2 dl täysmajoneesia
- 1 dl parmesaanijuustolastuja
- 1 rkl raastettua sitruunan kuorta
- 4 rkl kapriksia
- 1 ruukku rucolaa
- 8 kpl tuoreita aprikooseja
- ½ dl sitrus-balsamicokastiketta
- ripaus suolaa
- ½ dl kapriksia
- 30g raastettua parmesaania
Paahtopaistin ja tonnikalakastikkeen liitto on hurmaava
Ota paahtopaisti huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Poista paistista kalvot ja kuivaa liha. Hiero paistin pintaan suola ja juuri rouhittu mustapippuri. Paista kuumalla pannulla lihaa voi ja oliiviöljyseoksessa noin 5 minuuttia. Laita filee uuniin noin tunniksi (100°C) kunnes paistin sisälämpötila on 56°C. Nosta paahtopaisti uunista foliopaperin päälle. Kiedo liha tiukalle rullalle ja anna vetäytyä puolen tunnin ajan. Jäädytä paisti ennen leikkaamista. Leikkaa paahtopaistista ohuen ohuita siivuja. Voit myös ostaa kaupasta valmiiksi siivutettua paahtopaistia 300g.
Valuta ylimääräinen öljy pois tonnikalapurkista. Laita tonnikala. sardellifileet, puolet kapriksista (2 rkl), dijoninsinappi ja sitruunamehu tehosekoittimeen. Aja tonnatotahna tasaiseksi. Voit myös käyttää sauvasekoitinta. Lisää joukkoon majoneesi ja sekoita kastike tasaiseksi. Kastikkeen pitäisi olla hivenen valuvaa.
Pese aprikoosit hyvin. Leikkaa ne veitsellä halki keskellä olevaa siementä myötäillen. Poista aprikooseista kivi ja paloittele ne pieniksi kuutioksi. Mausta aprikoosipalat sitrus-balsamicolla ja ripauksella suolaa.
Nostele lautasten pohjalle ruokalusikallinen tonnato-kastiketta ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi. Asettele ohuet paahtopaistisiivut tonnaton päälle. Levitä paahtopaistin päälle lisää tonnikalakastiketta. Viimeistele annos aprikooseilla, kapriksilla ja raastetulla parmesaanilla.
Viinilasillinen
Wolfberger W(2), Ranska. Alkon nro 576947. Hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, kukkainen, mineraalinen.
Chavin Coteaux d’Aix en Provence Rosé Organic, Ranska. Alkon nro 413357. hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, mansikkainen, hennon karpaloinen, vadelmainen, punaherukkainen, kevyen yrttinen.
Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve, Ranska. Alko nro 509877. Hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, keltaluumuinen, sitruksinen, mielyttävän mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja