Moderni ruistaikinapohjan päälle valmistettu lohipiirakka maistuu herkulliselta. Piirakka on nopea valmistaa, sillä piirakan päällysaineet eivät tarvitse ollenkaan uunikypsytystä. Wasabilla ja limellä maustettu kreemi, punasipuli ja tomaatti leikkaavat hyvin graavilohen rasvaisuutta. Kokeile jo tänään!
Graavilohipiirakka ruispohjalla (pellillinen n. 10-16 palaa)
Taikina:
- ½ dl kylmää vettä
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 dl erikoisvehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 125 g voita
Täytteet:
- 500 g Kala-Lappi graavilohisiivuja
- 6 kpl isoja kypsiä tomaatteja
- 2 kpl punasipuleita
- 2 prk crème fraîche
- 4-6 tl wasabitahnaa
- 2 kpl limen mehu puristettuna
- 1 rs salaatinversoja
Taikina:
Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Lisää jääkaappikylmä voi pieninä kuutioituna joukkoon ja sekoita ainekset murumaiseksi. Lisää seokseen kylmä vesi. Kääri ruistaikina kelmuun ja anna sen levätä vähintään tunnin verran jääkapissa. Tämän jälkeen taikina on helposti kaulittavaa. Kaulitse taikina ohueksi uunipellin kokoiseksi levyksi ja paista sitä uunissa n. 20-25 min 200˚C.
Piirakan päälle:
Sekoita crème fraîchen joukkoon limen mehu ja wasabi. Leikkaa tomaatit ja punasipulit pieniksi kuutioksi. Siivuta graavilohi ohuiksi suikaleiksi. Levitä puolet crème fraîche -seoksesta uunista tulleen hieman viilentyneen piirakkapohjan päälle. Lisää pohjan päälle lohisuikaleet, tomaatti- ja sipulikuutiot, salaatinversot sekä koristele se wasabi-limekreemillä. Leikkaa annospaloiksi ja nauti.
Viinilasillinen
Arthur Metz Pinot Noir Rosé, Ranska. Alkon nro 402127. Hinta 15,72€.
Kuiva, hapokas, kirsikkainen, karpaloinen, viehättävän kukkainen.
Torres Santa Digno Cabernet Sauvignon Rosé, Chile. Alko nro 007142. Hinta 12,51€.
Helakanpunainen, runsaan aromikkaan tuoksuinen ja voimakkaan hedelmäinen, puolikuiva, yrttinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja