On aika nauttia juustoisesta ja ihanan mehevästä savulohi-sipulipiirakasta. Herkullinen savulohella, sipulilla ja cheddarilla täytetty piirakka häviää pöydästä alta aikayksikön. Voit tehdä piirakan isoon piirakkavuokaan tai useampaan pienempään vuokaan. Itse käytin blinipannuja.

Herkullinen cheddar-savulohi-sipulipiirakka (6-8 hlölle)
- 1 prk (200g) maitorahkaa
- 125 g huoneenlämpöistä voita
- 3½ dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 6-8 kpl sipuleita
- 100 g kylmäsavulohta
- 250 g Kala-Lappi TuliSavulohta (tai lämminsavulohta)
- 100 g Jukolan Aito Cheddar Vintagea
- 3 dl kuohukermaa
- 3 kpl kananmunia
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- tilkka öljyä paistamiseen
Juustoinen savulohi-sipulipiirakka on syntisen hyvää
Sekoita kulhossa maitorahka ja voi. Lisää seokseen vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Painele taikina voideltujen pikkuvuokien, blinipanujen tai ison piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Laita ne jääkaappiin.
Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuliviipaleita tilkassa öljyä paistinpannulla 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja makean makuisia. Leikkaa kylmä- ja lämminsavulohipalat kuutioiksi. Raasta cheddarjuusto raasteeksi. Sekoita paistetut sipulit, savulohipalat, juustoraaste, kuohukerma ja kananmunat. Lisää seos piirakkapohjien päälle tasaisesti.
Paista piirakkaa uunin alatasolla 200°C noin 30-40 minuuttia, kunnes piirakka saa upean värin ja pohja on kypsä. Anna vetäytyä hetki ennen nauttimista.


Viinilasillinen
Alma Portuguesa 1l muovipullo, Portugali. Alkon nro 491308. Hinta 13,48€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, boysenmarjainen, kirsikkainen, herukkainen, kevyen mausteinen.
Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut, Uusi-Seelanti. Alkon nro 943097. Hinta 17,61€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruunainen, ananaskirsikkainen, miellyttävän paahteinen.
Les Celliers de Vétroz Pinot Noir, Sveitsi. Alkon nro 473587. Hinta 18,71€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, punamarjainen, luumuinen, mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja