Peltilihapiirakka maistuu suomalaisille vauvasta vaariin. Sen voi valmistaa mainiosti jo juhlia edeltävänä päivänä. Mutta kuuluuko peltilihikseen lisätä myös kananmunaa, onkin jo mielipiteitä jakava asia. Mielestäni ehdottomasti kuuluu!
Peltilihapiirakka (iso pellillinen)
- 2 kpl Myllyn Paras Iso lehtitaikinalevyjä (á 600 g)
- 1 kg naudan vähärasvaista jauhelihaa
- 2 kpl isoja sipuleita
- 1 dl häränlihafondia
- 1 tl maustepippuria
- 1 tl mustapippuria
- oliiviöljyä
- (suolaa tarvittaessa)
- 3 dl puuroriisiä
- 6 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 6 kpl kovaksi keitettyjä kananmunia
- 1 kpl kananmuna voiteluun
Peltilihapiirakka on suomalaisten suosikki
Kuori ja pilko sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulikuutioita pannulla tilkassa oliiviöljyä. Lisää lieden lämpötilaa ja ruskista jauheliha. Lisää pannulle häränlihafondi, maustepippuri ja mustapippuri. Hauduta lihaseosta 10 minuuttia sitä välillä hämmentäen. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Jauhelihan pitää maistua hieman ylisuolaiselta, sillä osa suolasta maustaa kananmunat ja lehtitaikinan.
Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
Lisää riisi jauhelihan joukkoon ja sekoita.
Kauli lehtitaikinalevyt vähän uunipeltiä suuremmiksi. Lisää toisen levyn päälle jauhelihatäyte ja tasoita. Lisää täytteen päälle kuutioidut kananmunat.
Lisää toinen taikinalevy piirakan päälle ja painele lihapiirakan reunat haarukalla tiiviisti toisiinsa kiinni. Pistele piirakkaan haarukalla reikiä ja voitele sen pinta kevyesti vatkatulla kananmunalla. Paista piirakkaa uunissa (200༠C) noin 40 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä ja kauniin värinen.
Viinilasillinen
Campo Viejo Crianza, Espanja, Rioja. Alkon nro 6941. Hinta 12,79€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, puolukkainen, yrttinen, kevyen tamminen.
Hewitson Baby Bush Mourvèdre, Australia. Alkon nro 448047. Hinta 16,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karhunvatukkainen, luumuinen, karpaloinen, kevyen pippurinen.
Masi Campofiorin, Italia. Alkon nro 006364. Hinta 15,98€.
Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, punaherukkainen, luumuinen, kevyen mausteinen, yrttinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja