Turskanseläke kypsennetään sitruunan kuorella ja mehulla maustetussa voissa. Kala tarjoillaan puikulaperunamuusin ja herkullisen kapris-voikastikkeen kanssa ja viimeistellään mantelirouheella. Suosittelen kokeilemaan, sillä teet tämän annoksen varmasti uudelleen!
Sitruunainen turskanseläke, puikulaperunamuusi ja kapris-voikastike (4 hlölle)
- 600 g turskan seläke
- 1 kpl sitruuna
- 1 prk (50g) kapriksia
- 100 g voita (kapriskastikkeeseen)
- 800 g puikulaperunoita
- 2 dl kermaa
- 50 g voita (perunamuusiin)
- 1 rkl suolaa perunoiden keitinliemeen
- 1 dl mantelirouhetta
- suolaa ja rouhittua mustapippuria
Sitruunan kuori ja mehu maustavat turskan seläkkeen
Kuori puikulaperunat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat perunasurvimella. Lisää joukkoon kermaa ja voita. Tarkista maku ja lisää ripaus suolaa tarvittaessa.
Laita voi ja valutetut kaprikset kattilaan ja keitä kastiketta siten, että se hieman ruskistuu.
Suolaa ja pippuroi turskanseläke 15 minuuttia ennen paistamista. Leikkaa siitä sopivan kokoiset annospalat. Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori raasteeksi. Purista sitruunan mehu kuppiin. Paista kalapaloja voissa paksuudesta riippuen noin 2-4 minuuttia molemmilta puolilta. Lisää voin sekaan sitruunan kuori ja mehu. Valele kalapaloja sitruuna-voilla useaan kertaan ja kääntele pannulla.
Kokoa annos asettelemalla perunamuusi lautasen pohjalle. Lisää päälle turskapala. Annostele kapris-voikastike lautasen reunoille. Viimeistele annos mantelimurulla.
Viinilasillinen
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, limettinen, omenainen, päärynäinen, mineraalinen, petrolinen.
Yalumba Y Series Riesling, Australia. Alkon nro 580607. Hinta 11,99€
Kuiva, hapokas, klementiininen, viheromenainen, sitruunainen, hennon petrolinen.
Bestheim Pinot Gris Premium Réserve, Ranska. Alkon nro 909317. Hinta 14,49€.
Kuiva, keskihapokas, omenainen, sitruksinen, persikkainen, hennon mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja