Mandariinin makeus ja sitruksisuus sopivat graavilohelle upeasti. Mandariinilohen lisäksi tarjoillaan retikkaa ja Ponzu-piparjuurikastiketta. Tästä ei japanilaishenkinen alkuruoka paljoa parane!
Mandariini graavilohta, retikkaa ja Ponzu-piparjuurikastiketta (4 hlölle)
- 400 g lohta
- 3 rkl konjakkia
- 3 kpl mandariineja
- 2 rkl sokeria
- ½ dl karkeaa merisuolaa
- ½ tl valkopippuria
- 2 dl Ponzu sitrussoijakastiketta
- 2 rkl piparjuuritahnaa
- ½ dl majoneesia
Kannattaa leikata lohifilee nahattomaksi
Poista lohifileestä nahka. Graavilohi on helpompi leikata kauniiksi säännöllisen muotoisiksi paloiksi ilman nahkaa.
Ripottele lohifileen päälle ripaus sokeria, jotta kalafilee pysyy pehmeänä.
Pese mandariinit huolellisesti ja leikkaa ne siivuiksi kuorineen terävällä veitsellä.
Sivele pullasudilla lohifilee kauttaaltaan konjakilla useaan kertaan. Rouhi lohen pintaan valkopippuria. Hiero kalan pinnalle karkeaa merisuolaa. Peitä lohi mandariinisiivuilla. Kääri lohifilee tiukaksi kääreeksi voipaperiin ja aseta sen päälle kevyt paino. Pidä jääkaapissa 1-2 vuorokautta.
Poista kalafileestä ennen tarjoilua mandariinisiivut ja ylimääräinen suola. Leikkaa lohifilee ohuiksi viipaleiksi juuri ennen tarjoamista.
Kuori ja leikkaa retikka ohuiksi viipaleiksi terävällåä veitsellä tai mandoliinilla. Yhdistä Ponzu ja piparjuuritahna kulhossa. Kokoa annokset lusikoimalla Ponzu-piparjuurikastiketta lautasten pohjalle. Asettele kauniisti graavilohi- ja retikkasiivut lautaselle. Viimeistele annokset pienillä majoneesipursotteilla.
Viinilasillinen
That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.
Kaufmann Hattenheim Riesling trocken, Saksa. Alkon nro 594787. Hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, klementiininen, mielyttävän mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi