Puikulaperunat, poro, leipäjuusto, Lapin Kulta olut ja nuotio savuineen ovat vahvasti suomalaisuutta. Kun nämä yhdistetään, valmistuu herkullinen savuporo-leipäjuustokeitto. Savuporokeitto on suomiruokaa parhaimmillaan!
Savuporo-leipäjuustokeitto (noin 6 hlölle)
- 400 g poronkäristyslihaa
- 150 g kylmäsavuporoa rouheena
- ½ ploa olutta
- 300 g leipäjuustoa
- 15-20 kpl puikulaperunoita
- 2 kpl pienehköjä sipuleita
- 1 l lihalientä (esim. Puljonki)
- 250 g Koskenlaskija sulatejuustoa
- voita
- mustapippuria
- suolaa
- 1 dl tuoretta persiljaa
Savuporokeitto on suomiruokaa parhaimmillaan!
Kuori sipulit ja leikkaa ne kuutioksi. Kuullota sipulikuutioita voissa padan tai kattilan pohjalla viitisen minuuttia. Lisää ohueksi vuoltu käristeliha ja olut. Anna lihojen kypsyä kannen alla puolisen tuntia.
Kaada lihaliemi pataan. Lisää sulatejuusto nokareina kuumaan lihaliemeen. Kun juusto on sulanut, lisää sekaan pieniksi kuutioidut perunat. Keitä perunat kypsiksi, ja lisää lopuksi keittoon kuutioiksi leikattu leipäjuusto ja kylmäsavupororouhe. Mausta mustapippurilla ja suolalla sekä ripottele pinnalle tuoretta persiljaa.
Viinilasillinen
Roodeberg Red, Etelä-Afrikka. Alkon nro 468627. Hinta 13,90€.
Runsaanpunainen, keskitäyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, tumman kirsikkainen, mausteinen.
Hewitson Baby Bush Mourvèdre, Australia. Alkon nro 448047. Hinta 16,99€.
Runsaanpunainen, keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karhunvatukkainen, luumuinen, karpaloinen, kevyen mausteinen.
Mayu Gran Reserva Carménère, Chile. Alkon nro 401557. Hinta 14,98€.
Runsaanpunainen, täyteläinen, keskitanniininen, boysenmarjainen, kirsikkainen, metsämarjainen, hennon savuinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja