Juhliin ei tarvita kuin samppanjaa! Tämä totuus pitää paikkansa, mutta vielä paremmat juhlat saadaan valmistamalla kuohujuoman kaveriksi herkullinen ja höyryävä annos simpukoita. Simpukat löytyvät nykyään melkein jokaisen suuremman ruokakaupan valikoimista. Kaiken lisäksi simpukoiden valmistaminen on todella yksinkertaista, nopeaa ja hauskaa puuhaa. Hauska tapa nauttia simpukoita on käyttää jo syödyn simpukan kuorta pihteinä.
Simpukoita kookos-chililiemessä (6 henkilölle)
- 1,5 kg sinisimpukoita
- (200 g sydänsimpukoita)
- 3 dl kookoskermaa
- 4 dl kalalientä (esim. Puljonki)
- 3 dl kuivaa kuohuviiniä tai valkoviiniä
- 2 kpl banaanisalottisipuleita
- 3 kpl valkosipulinkynsiä
- 5 cm pala sitruunaruohoa
- 1-2 kpl chili
- 2 rkl ruokosokeria
- hyvälaatuista suolaa (liemeen)
- öljyä
Kuori sipulit ja viipaloi ne pienen pieniksi kuutioiksi. Poista sitruunaruohosta yli kerros ja leikkaa se pieneksi silpuksi. Poista chilipaprikasta siemenet ja leikkaa chili pieniksi paloiksi. Kuullota sipulikuutioita, sitruunaruohoa ja chilipaloja isossa kattilassa pienessä tilkassa öljyä viitisen minuuttia. Älä ruskista seosta. Lisää kattilan lämpötilaa ja kaada joukkoon kuohu- tai valkoviini. Anna kiehahtaa, jonka jälkeen kattilaan lisätään kalaliemi. Lisää kattilaan suolaa (n. 2 tl) ja ruokosokeria (2 rkl) ja keitä liemipohjaa kasaan puolisen tuntia. Lisää lopuksi kookoskerma ja tarkasta suolan riittävyys.
Pese simpukat huolellisesti ja tarkista ettei niiden joukosta löydy täysin avonaisia ja rikkoutuneita simpukoita. Nyhdä pois simpukoiden parta kuorien saranapuolelta veitsen terää käyttäen. Simpukat lisätään voimakkaasti kiehuvaan liemeen, sillä keitoksen lämpötila laskee nopeasti simpukoita lisättäessä. Laita kansi kattilan päälle ja anna höyrystyä 8 minuuttia.
Valmiit simpukat voit annostella isoon kulhoon tai erillisiksi annoksiksi. Tarjoile simpukoiden kanssa tuoretta leipää, jota voidaan kastaa aromaattiseen liemeen. Voit nauttia simpukoita käyttämällä jo syödyn simpukan kuorta pihteinä. Nosta simpukankuoripihdeillä seuraava simpukanliha kätevästi suuhun.
Samppanjalasillinen
Lanson Black Label Brut, Ranska. Alkon nro 008681. Hinta 42,40€.
Erittäin kuiva, erittäin hapokas, hedelmäisen sitruksinen, miellyttävän mineraalinen.
Laurent-Perrier Brut, Ranska. Alkon nro 008621. Hinta 43,20€.
Erittäin kuiva, erittäin hapokas, hedelmäisen sitruksinen, hienostuneen mineraalinen.
Louis Roederer Brut Premier, Ranska. Alkon nro 578457. Hinta 46,90€.
Erittäin kuiva, hapokas, hedelmäinen, sitruksinen, mineraalinen, tyylikkään tasopainoinen.
Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja