Carpaccio on italialaisen keittiön klassikko, jossa yksinkertaisuus ja eleganssi kohtaavat. Ohueksi leikattu, kypsentämätön kala tai liha saa seurakseen raikkaan öljypohjaisen kastikkeen, joka korostaa raaka-aineen hienovaraisia makuja. Aromipajan lohicarpaccio vie nautinnon vielä pidemmälle – annos kruunataan uunissa paahdetuilla hasselpähkinöillä ja täyteläisellä piparjuurikastikkeella, jotka tuovat kokonaisuuteen paahteista syvyyttä, sopivaa potkua ja ihastuttavaa rapeutta.

Lohicarpaccio, paahdettuja hasselpähkinöitä ja piparjuurikastiketta (4 hlölle)
- 400 g ruodotonta lohta
- 1 dl oliiviöljyä
- 1 dl sitrus-balsamicoa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1 tl suolaa
- 100 g hasselpähkinöitä
- ½ tl suolaa
- 1 prk (120g) smetanaa
- 3 tl piparjuuritahnaa
- 1 tl sitruunamehua
Lohicarpaccio on suussa sulava alkupala
Leikkaa lohesta mahdollisimman ohuita siivuja. Asettele siivut lautasille ja painele ne lihanuijalla tai pienen kattilan pohjalla tuorekelmun alla paperinohuiksi. Ripottele lohisiivujen päälle hieman suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä ja sitrusbalsamicoa. Anna lohen maustua puoli tuntia.
Laita hasselpähkinät leivinpaperin päälle ja paahda niitä 200°C uunissa noin 10 minuuttia. Varo, etteivät pähkinät pala. Leikkaa pähkinät veitsellä puolikkaiksi, siirrä ne kuppiin ja lisää joukkoon hippunen suolaa.
Vaahdota smetana vatkaimella vaahdoksi. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja piparjuuritahna.
Viimeistele lohicarpaccio -annokset hasselpähkinällä ja pursota niiden päälle piparjuurikastiketta.

Viinilasillinen
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 16,99€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Kaufmann Hattenheim Riesling trocken, Saksa. Alkon nro 594787. Hinta 16,49€.
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, klementiininen, mielyttävän mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja
