Useiden ruokakauppojen valikoimista löytyy nykyään hirvenjauhelihaa. Toki lihan voi itsekin jauhaa, jos sopiva lihapala löytyy vaikkapa omasta pakastimesta. Wallenberginpihvien salaisuus on jauhelihamassaan lisätty kuohukerma sekä pihvien paistaminen runsaassa voissa.
Hirviwallenberginpihvit (4 hlölle)
- 500 g hirvenjauheliha
- 3 kpl salottisipuleita
- 3 kpl kananmunan keltuaisia
- 2 dl kuohukermaa
- 1½ tl suolaa
- ½ tl maustepippuria
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- 2 dl korppujauhoja
- runsaasti voita paistamiseen
Leikkaa sipulit hienon hienoiksi kuutioiksi. Vaivaa hirvenliha, sipuli, keltuaiset, suola, rouhittu maustepippuri sekä kuohukerma tasaiseksi massaksi. Kaikkien aineiden tulee olla erittäin kylmiä. Massan tulee olla hyvin tahmeaa ja löysää, mutta silti muovailtavissa muotoon. Muotoile lihamassasta naisen nyrkin kokoisia pihvejä kostutetuin käsin ja kääntele ne korppujauhoissa kauttaaltaan. Paista pihvejä runsaassa voissa paistinpannulla 4 minuuttia molemmilta puolilta.
Lisukkeeksi hirviwallenbergeille sopii mainiosti perunamuusi ja paahdetut kurpitsakuutiot. Toki niitä perinteisiä herneitäkin voi käyttää, jos siltä tuntuu.
Viinilasillinen
Zenato Amarone della Valpolicella Classico. Italia, Valpolicella. Alkon nro 458517. Hinta 40,90€
Erittäin täyteläinen, tanniininen, lakritsainen, suklaisen luumuinen, hienostuneen mausteinen.
Campo Viejo Reserva. Espanja, Rioja. Tempranillo, Garnacha, Mazuelo. Alko nro 006576. Hinta 15,18€.
Punainen, kypsän kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen, nahkainen ja pitkä maku.
Campo Viejo. Espanja, Rioja. Tempranillo. Alko nro 006941. Hinta 11,59€.
Punainen, karpaloinen tuoksu ja täyteläinen, keskitanniininen, marjaisa sekä hennon tamminen maku.
Tekstit ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi