Uunissa paistettu kuhafilee maistuu taivaalliselta merileväkaviaarilla ja ruohosipuliöljyllä maustetun beurre blanc -voikastikkeen kanssa. Varo, sillä tämän annoksen syötyäsi et voi olla tekemättä sitä uudestaan!

Kuhaa uunissa, merileväkaaviaarilla maustettua beurre blanc -kastiketta ja ruohosipuliöljyä (4 hlölle)
- 4 kpl pieniä kuhafileitä
- 80 g (n. 8 tl) Cavi-Art merileväkaviaaria
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 3 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
- 1 kpl banaanisalottisipuli (tai puolikas makea sipuli)
- 100 g normaalisuolaista voita
- ½ tl sokeria
- ½ tl valkopippuria
- suolaa
- 1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
- 2-3 dl (½ ruukkua) silputtua tuoretta ruohosipulia
- ripaus suolaa
Beurre-blanc on hienostunut ranskalainen voikastike
Täysin ruodottoman kuhafileen saat leikkaamalla fileiden lihasruodot pois v-leikkauksella. Leikkaa ruotorivin molemmin puolin viilto niin, että viillot muodostavat syvyyssuunnassa v-kirjaimen. Mausta kuhafileet suolalla. Paista kuhafileet uunissa 200°C leivinpaperin päällä tilkassa öljyä 8-12 minuuttia riippuen niiden paksuudesta.
Leikkaa banaanisalottisipuli pienen pieniksi kuutioiksi. Pieniä sipulikuutioita saat leikattua kätevästi, kun kuorit sipulin ja leikkaat sen pituussuunnassa kahteen osaan. Tee veitsellä pituussuunnassa lähellä toisiaan olevia viiltoja sipulin tyveen asti. Älä kuitenkaan leikkaa viiltoja läpi, jotta sipulin puolikas pysyy koossa. Tee myös yksi viilto horisontaalisesti melkein sipulin tyveen asti. Pidä sipulista kiinni ja leikkaa siitä pieniä kuutioita. Laita sipulikuutiot, valkoviini ja etikka paksupohjaiseen kasariin ja keitä seosta kasaan. Liemestä tulisi olla jäljellä vajaa puoli desilitraa. Leikkaa jääkylmä voi pieniksi kuutioiksi. Alenna lieden lämpötilaa ja vatkaa voikuutioita seokseen kuutio kerrallaan. Muista vatkata koko ajan, kunnes kastike on koostumukseltaan samettisen sileää. Mausta ripauksella sokeria ja valkopippuria. Tarkasta myös kastikkeen suolaisuus.
Laita tehosekoittimeen rypsiöljy ja ruohosipulisilppu. Aja ruohosipuliöljy tasaiseksi. Voit käyttää myös sauvasekoitinta. Voit halutessasi lisä öljyn joukkoon hieman suolaa.
Kaada lautasten pohjille tasainen kerros voikastiketta. Lisää annoksiin kuhafileet. Viimeistele annokset merileväkaviaarilla ja ruohosipuliöljyllä.

Viinilasillinen
Laroche Chardonnay L, Ranska. Alkon nro 007293. hinta 12,78€.
Kuiva, keskihapokas, sitruksinen, omeinen, päärynäinen, kukkainen.
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, Ranska. Alkon nro 506137. Hinta 14,17€
Kuiva, hapokas, herukkainen, sitruksinen, karviaismainen, yrttinen.
Fraga do Corvo Godello, Espanja. Alkon nro 924524. Hinta 21,91€.
Kuiva, hapokas, persikkainen, päärynäinen, yrttinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Mikko Niemi