Höyryävän kuuma sipulisosekeitto hurmaa paahteisuudellaan koko perheen. Sipulit paahdetaan uunissa kullan ruskeiksi ja annetaan hautua makeiksi paahdetussa juuresliemessä. Pannulla paahdetut rapeat leivät kruunaavat makunautinnon.
Aromipajan sipulisosekeitto (4-6 hlölle)
- 6 kpl sipuleita
- 4 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 l paahdetttua juureslientä (tai kasvislientä)
- 1 dl valkoviiniä
- 1 dl omenatäysmehua
- 1 rkl Mutti tuplakonsenroitua tomaattipyreetä
- 1 dl tuoretta timjamia silputtana
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 2 tl savusuolaa
- 1 tl suolaa
- ½ dl oliiviöljyä
- leipää makusi mukaan
- ½ dl oliiviöljyä
Kuori sipulit ja valkosipulit. Leikkaa ne karkeiksi paloiksi. Laita sipulit uunipataan ja kaada lisää niiden päälle ½ dl oliiviöljyä. Sekoita oliiviöljy tasaisesti sipuleiden joukkoon. Laita pata uuniin 200°C noin puoleksi tunniksi. Sekoita sipuleita muutama kerta paiston aikana. Kun sipulit ovat kullan ruskeita, nosta pata uunista.
Siirrä pata liedelle tai vaihtoehtoisesti voit nostella sipulit kattilaan. Kaada pataan sipuleiden joukkoon juuresliemi (tai kasvisliemi), valkoviini ja omenamehu. Lisää keittoon tomaattipyree, silputtu timjami, suolat ja rouhittu mustapippuri. Anna kiehua hiljalleen tunnin ajan välillä keitto sekoittaen.
Soseuta keitto hienoksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Leikkaa leipä viipaleiksi ja paahda ne paistinpannulla oliiviiöljyssä molemmin puolin.
Viinilasillinen
Hewitson Baby Bush Mourvèdre, Australia. Alkon nro 448047. Hinta 16,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karhunvatukkainen, luumuinen, karpaloinen, kevyen pippurinen.
Norton Privada, Argentiina. Alkon nro 432417. Hinta 17,48€.
Täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, kirsikkainen, vaniljainen, pippurinen.
Masi Campofiorin, Italia. Alkon nro 006364. Hinta 15,99€.
Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, punaherukkainen, luumuinen, pippurinen, yrttinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja