Kun mieli tekee seuraavan kerran voileipäkakkua, voit valmistaa sen helposti lasiin tai maljaan. Aromipajan voileipäkakku maustetaan katkaraputahnalla, mäti-kananmunatahnalla ja graavilohella. Lasista tarjoiltu voileipäkakku on kaunis ja helppo syödä.

Katkarapu voileipäkakku lasissa (4 hlölle)
- 1 prk (200g) Hyvä Apaja jäämerensalaatti
- 200 g isoja katkarapuja
- 1 dl maustamatonta majoneesia
- 2 rkl sitruunanmehua
- 1 dl silputtua ruohosipulia
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- 4 kpl kanamunia
- 1 dl majoneesia
- 5 rkl mätiä tai merileväkaviaaria
- 1 dl silputtua tilliä
- 200 g Kala-Lappi graavi kirjolohifileesiivu
- 200 g isoja katkarapuja
- 4 kpl retiisejä
- 2 dl smetanaa
- 8 viipaletta Fazer Artesaanipaahto Jyväisä
- 2 dl kalalientä (vettä + 2 tl kalafondia)
Voileipäkakun voi valmistaa myös lasiin
Sulata ja valuta katkaravut lävikössä. Sekoita kulhossa hienonnetut katkarapuvut, jäämerensalaatti, majoneesi, sitruunamehu, silputtu ruohosipuli ja mustapippuri. Anna tahnan maustua jääkaapissa 15 minuuttia.
Keitä kananmunat kypsiksi ja jäähytä ne. Kuori kananmunat ja murskaa haarukalla niiden rakenne rikki kulhossa. Lisää kulhoon majoneesi, silputtu tilli ja mäti tai merileväkaviaari. Sekoita varovasti.
Poista paahtoleivistä kuori veitsellä. Leikkaa leivät tarjoilulasisi kokoisiksi ympyröiksi. Kostuta paahtoleivät hyvin molemmin puolin kalaliemellä.
Kokoa voileipäkakut lasiin. Lusikoi pohjalle kananmuna-mätitahnaa. Asettele paahtoleipä sen päälle. Lusikoi seuraavaan kerrokseen skagenröraa. Asettele toinen paahtoleipä sen päälle. Kuorruta leipä smetanalla. Viimeistele voileipäkakut graavilohiruusukkeella, katkaravuilla ja retiisiviipaleilla. Anna voileipäkakkujen maustua muutama tunti jääkaapissa.

Viinilasillinen
KWV Classic Collection Chardonnay, Etelä-Afrikka. Alkon nro 007835. Hinta 11,79€
Kuiva, hapokas, sitruksinen, hunajameloninen, kevyen ananaksinen, hennon mausteinen.
Chavin Coteaux d’Aix en Provence Rosé Organic, Ranska. Alkon nro 413357. hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, mansikkainen, hennon karpaloinen, vadelmainen, punaherukkainen, kevyen yrttinen.
Torres Clos Ancestral Forcada Xarel-lo Organic, Espanja. Alko nro 927925. Hinta 18,40€.
Kuiva, hapokas, upean yrttinen, sitruksinen, hedelmäinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja