On jälleen kerran pikkujoulujen aika! Vieraille naposteltavaksi tarjoillaan maistuvia bataattisipsejä ja inkivääri-sitruunaruohomajoneesia. Kotitekoisen aromaattisen glögisiirapin reseptin löydät myös Aromipajasta: Glögisiirappi. Hauskaa pikkujouluaikaa!
Bataattisipsit ja inkivääri-sitruunaruohodippi
- 1-2 kpl bataatteja
- 7 dl öljyä
- 1 rkl suolaa
- 2 kpl kananmunan keltuaista
- 3-4 dl rypsiöljyä
- ½ kpl lime
- 1 tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- 1 tl sinappia
- 2 cm pala tuoretta inkivääriä
- 1 rkl sitruunaruohotahnaa
Kuori bataatit ja viipaloi ne mandoliinilla erittäin ohuiksi viipaleiksi. Voit käyttää viipaloimiseen myös terävää veistä. Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa n. 160-asteiseksi. Laita kattilaan viipaleita yksitellen sen verran, että ne uivat vapaasti eivätkä mene päällekkäin. Paista viipaleita muutama minuutti. Nosta viipaleet reikäkauhalla kuivumaan talouspaperin päälle. Ripottele heti päälle suolaa ja anna jäähtyä.
Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa, 1 tl sinappia, sitruunaruohotahna sekä paloiteltu inkivääri. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Anna maustua jääkaapissa tunnin verran.
Vinkki: Voit värjätä osan majoneesista punajuurimehulla. Värjätty majoneesi sopii hyvin annoksen koristeluun.
Viinilasillinen
Bataattisipsien kanssa viiniksi valitaan hedelmäinen ja hapokas viini, sillä ikivääri-sitruunaruohodipissä oleva happoisuus pyöristää viinin omia happoja ja saa viinin hedelmäiset aromit esille.
Brancott Estate South Island Pinot Noir, Uusi-Seelanti. Alkon nro 466047. Hinta 11,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, marjaisen kirsikkainen, hienon yrttinen
Brancott Estate Marlborough Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon tilausvalikoima nro 954687. Hinta 11,99€.
Kuiva, raikkaan hapokas, miellyttävän hedelmäinen, aromikas.
Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja




