Juhlat Kalaruoka Reseptit

Kampasimpukka-sienirisotto

4.9/5 - (40 votes)

Vaniljaiset kampasimpukat rakastavat saada kaveriksensa herkullisen suppilovahverorisoton. Vaniljan hieno aromi korostaa metsäisen sienirisoton makua.

Kampasimpukat_sienirisotto_1

Marinoidut kampasimpukat ja suppilovahverorisotto (6 hlölle)

  • 18 kpl kampasimpukoita
  • ½ kpl vaniljatanko
  • ½ dl oliiviöljy
  • suolaa
  • 1 l suppilovahveroita (tai 50g kuivattuja)
  • 1 kpl banaanisalottisipuli
  • ½ dl palsternakkaa
  • 1 dl tuoretta ruohosipulia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sherryviinietikkaa
  • 1 tl hyvälaatuista suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 4 dl risottoriisiä
  • 3 dl kuivaa kuohuviiniä
  • 7-10 dl kalalientä (esim. Puljonki)
  • 80 g Parmesaanijuustoa
  • 75 g normaalisuolaista voita

Hento simpukoiden vaniljainen maku korostaa sienirisoton makumaailmaa

Kuori ja leikkaa sipuli ja palsternakka hyvin pieniksi kuutioiksi. Kuullota niitä kasarissa viisi minuuttia oliiviöljyssä. Lisää hienonnetut sienet ja anna nesteen haihtua. Mausta suolalla, sokerilla ja sherryviinietikalla. Lisää joukkoon silputtu ruohosipuli ja risottoriisi. Kuullota seosta miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen. Kun riisi on läpikuultavaa, kaada kuohuviini kasariin. Anna kuohuviinin imeytyä riisiin, jonka jälkeen lisää vähitellen kalalientä. Seoksen tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Lisää nestettä, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Eri riisilaadut vaativat hieman eri määrän nestettä, mutta kalaliemen loppuessa voit hyvin käyttää vettä. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-20 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä. Lisää lopuksi raastettu Parmesaani ja voi sekä ota risotto pois liedeltä. Anna sen vetäytyä viisi minuuttia ennen tarjoilua.

Halkaise vaniljatanko ja ota talteen veitsen tylpällä puolella vaniljansiemenet. Laita vaniljan siemenet ja oliiviöljy kulhoon. Sekoita ja lisää joukkoon kampasimpukat. Anna marinoitua 30 minuuttia. Ota simpukat marinadista ja lisää niiden pinnalle hieman Maldon-suolaa. Kampasimpukat paistetaan kuumalla (kupari)pannulla. Paistoaika n. 45 sekuntia / puoli. Käytä paistoöljynä marinadia. Kuparipaistinpannun etuna on, että se saadaan tarpeeksi kuumaksi.

Kampasimpukat_sienirisotto_2

Viinilasillinen

Yalumba Y Series Riesling, Australia. Alkon nro 580607. Hinta 11,99€
Kuiva, hapokas, klementiininen, viheromenainen, sitruunainen, hennon petrolinen.

Wolfberger W(2), Ranska. Alkon nro 576947. Hinta 15,48€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, kukkainen, mineraalinen.

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

WolfbergerRiesling_PinotGrigio