Juhlat Kasvisruoka Leivonta Reseptit Yleinen

Sipuli tarte tatin

4.9/5 - (55 votes)

Perinteinen tarte tatin on monen ehdoton jälkiruokasuosikki. Tämän keikauskakun voi valmistaa myös sipuleista suolaisena versiona. Tällöin sipuli tarte tatin soveltuu pääruokien lisukkeeksi tai vaikkapa juustotarjottimen seuraan. Kannattaa kokeilla!

Suolainen sipuli tarte tatin piirakka (noin 8 hlölle)

  • 10 kpl sipuleita
  • 1 prk (300g) hillosipuleita
  • 1 kourallinen tuoreen timjamin lehtiä
  • 2 rkl hunajaa
  • ½ dl balsamiviinietikkaa
  • ½ dl marsalaviiniä
  • 2 tl Maldon-suolaa
  • 40 g voita
  • 1 pkt (500g) pakastevoitaikinaa

Suolainen sipuli tarte tatin sopii moneen

Kuori sipulit ja halkaise ne. Valuta hillosipulit. Voitele uunivuoka tai -pelti ja lisää sipulipuolikkaat ja hillosipulit siihen. Kypsennä sipuleita uunissa (150°C) tunti.

Lisää uuninkestävään isoon paistinpannuun voi, hunaja, balsamiviinietikka, marsalaviini, suola ja timjamin lehdet. Kypsennä seosta viisi minuuttia. Asettele sipulipuolikkaat pannulle leikkauspinta alaspäin. Asettele hillosipulit sipulipuolikkaiden väliin. Paista sipuleita pannulla 5-10 minuuttia keskilämmöllä.

Kauli sulaneesta voitaikinasta vähän paistinpannua suurempi pyöreä levy. Asettele voitaikana pannun päälle ja taivuttele sen reunat pannun sisään. Pistele pinta haarukalla. Paista piirakkaa uunissa (225°C) keskitasolla noin 20 minuuttia kunnes taikina on kullan ruskeaa. Anna tortun vetäytyä 5 minuuttia ja irrota se pannusta reunoja pitkin. Nosta tarjoiluvati tortun päälle ja kumoa torttu ylösalaisin vadille.

Viinilasillinen

Bestheim Pinot Gris Premium Réserve, Ranska. Alkon nro 909317. Hinta 13,99€. Kuiva, keskihapokas, aprikoosinen, omenainen, sitruksinen, hennon mausteinen.

Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 15,48€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.

Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 19,99€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.

Tekstit ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi