Herkullisen sienirisoton voi valmistaa myös kuivatuista suppilovahveroista. Mielestäni kuivatuista suppilovahveroista tulee jopa täyteläisempi risotto. Kuivatut sienet jätetään kasvisliemen joukkoon tekeytymään puoleksi tunniksi, jonka jälkeen sieniliemi ajetaan tehosekoittimessa sileäksi.

Herkullinen suppilovahverorisotto (6 hlölle)
- 50 g kuivattuja suppilovahveroita (iso kourallinen)
- ½ kpl punasipuli
- 2 rkl oliiviöljyä
- 4 dl risottoriisiä
- 2 dl valkoviiniä
- 1 l kasvislientä (suolatonta)
- 80 g Parmesaanijuustoa
- 50 g normaalisuolaista voita
Herkullinen sienirisotto sopii alkupalaksi tai pääruoaksi
Laita kuivatut suppilovahverot kasvisliemen joukkoon tekeytymään puoleksi tunniksi. Aja sieniliemi samettiseksi tehosekoittimessa tai savusekoittimella.
Kuori ja leikkaa puolikas punasipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulikuutioita kasarissa viisi minuuttia oliiviöljyssä.. Lisää joukkoon risottoriisi. Kuullota seosta miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen. Kun riisi on läpikuultavaa, kaada valkoviini kasariin. Anna valkoviinin imeytyä riisiin, jonka jälkeen lisää vähitellen kuumennettua sienilientä. Risoton tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Lisää sienilientä, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Eri riisilaadut vaativat hieman eri määrän nestettä, mutta liemen loppuessa voit hyvin käyttää vettä. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-20 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä. Lisää lopuksi raastettu Parmesaani ja voi sekä ota risotto pois liedeltä. Anna risoton vetäytyä viisi minuuttia ennen tarjoilua.

Viinilasillinen
Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir, Chile. Alkon nro 405567. Hinta 21,98€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, vadelmainen, karpaloinen, kevätkukkainen.
Les Celliers de Vétroz Pinot Noir, Sveitsi. Alkon nro 473587. Hinta 18,69€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, punamarjainen, luumuinen, mausteinen.
KWV Classic Collection Chardonnay, Etelä-Afrikka. Alkon nro 007835. Hinta 11,79€
Kuiva, hapokas, sitruksinen, hunajameloninen, kevyen ananaksinen, hennon mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi