Juhlat Kalaruoka Reseptit Yleinen

Graavilohi-sienisalaattiblini

4.9/5 - (35 votes)

Graavattu lohi ja sienisalaatti sopivat upeasti blinin täytteeksi. Blinien valmistelu kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä, jotta taikinaan saadaan syvä maku. Blinejä voi ehdottomasti nauttia ympäri vuoden!

Graavilohi ja sienisalaatti täytteinen blini (6 hlölle)

Blinitaikina

Vaihe 1:

  • 25 g hiivaa
  • 5 dl haaleaa maitoa
  • 2 dl kermaviiliä
  • 4 dl tattarijauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa

Vaihe 2:

  • 3 kpl munankeltuaista
  • 3 kpl munanvalkuaista
  • 1/2 plo lagerolutta
  • kirkastettua voita paistamiseen

Sienisalaatti

  • 5 dl suolasieniä
  • 1 kpl pieni sipuli
  • ½ tl valkopippuria rouhittuna
  • 2 dl smetanaa
  • suolaa

Graavilohi

  • 1 kg lohta
  • ½ dl konjakkia
  • 3 tl sokeria
  • 1 dl karkeaa merisuolaa
  • 1 tl rouhittua valkopippuria
  • 1 rs Rucolan versoja

Blinitaikinan vaihe 1: Lämmitä maito ja kermaviili kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva seokseen kulhossa. Sekoita joukkoon jauhot, mausta suolalla ja peitä kulho. Ota käyttöön tarpeeksi suuri kulho, jotta taikina ei kuohu reunojen yli. Taikina paisuu kaksinkertaiseksi. Jätä kulho huoneenlämpöön vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.

Vaihe 2: Vaahdota valkuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, olut ja viimeiseksi valkuaisvaahto varovasti.

Kuumenna blinipannu ja lisää pannulle kirkastettua voita. Annostele pannulle taikinaa noin puolensentin paksuisesti. Paista, kunnes blini hyytyy hieman. Käännä blini ja paista rapeaksi.

Sienisalaatti

Liota suolasieniä tunti kylmässä vedessä. Purista liotetut sienet kuiviksi. Hienonna sienet ja kuorittu sipuli. Vaahdota smetana vatkaimella. Sekoita sienisalaatin aineet keskenään. Lisää suolaa. Anna salaatin maustua ennen tarjoilua tunti jääkaapissa.

Gravilohi

Laita lohifilee voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileelle ripaus sokeria, jotta kalafilee pysyy pehmeänä. Hiero konjakki lohen pintaan ja rouhi pinnalle valkopippuria. Sirottele kalan pinnalle karkeaa merisuolaa. Kääri lohifilee tiukaksi kääreeksi ja aseta sen päälle kevyt paino. Pidä jääkaapissa vuorokausi. Poista kalafileestä ennen tarjoilua pinnalla näkyvä suola. Leikkaa lohifilee ohuiksi viipaleiksi juuri ennen tarjoamista. Graavisuolattu kala säilyy kokonaisina fileenä jääkaapissa 5 vuorokautta.

Viinilasillinen

Kaufmann Hattenheim Riesling trocken, Saksa. Alkon nro 594787. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, klementiininen, mielyttävän mineraalinen.

That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.

Tekstit ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja