Kreikkalainen orzo jyväpasta on muodoltaan kuin riisi tai ohran jyvä, jolta se on saanut myös nimensä. Orzosta valmistuu herkullinen kreikkalainen raakamakkapulla orzotto. Orzotto on tyypiltään risottomainen ruoka, joka sopii loistavasti kylmien päivien herkuksi.
Kreikkalainen makkara orzotto (4-6 hlölle)
- 3 dl Filos orzo jyväpastaa
- 1 kpl iso keltasipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 dl valkoviiniä
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- 2 dl paseerattua tomaattia
- 3 rkl kanafondia
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1 tl timjamia
- 1 dl tuoretta persiljasilppua
- 1 l kanalientä
- 200 g Mascarpone-juustoa
- 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
- 1 pkt (280g) Livornon Luigi raakamakkaraa
- tilkka oliiviöljyä
Kreikkalainen makkarapullaorzotto on koko perheen suosikki
Puserra raakamakkarasta paistinpannulle pieniä makkarapullia. Makkaran suolta ei käytetä. Pusertaminen onnistuu samaan tapaan kuin siskonmakkaroiden kanssa. Paista makkarapullat kypsäksi pienessä oliiviöljytilkassa.
Kuori sipuli ja valkosipulit. Hienonna ne pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä kasarissa 5 minuuttia. Lisää kasariin valkoviini ja valkoviinietikka. Anna viinin kiehahtaa ja lisää joukkoon orzo jyväpasta. Anna viinin imeytyä pastaan. Lisää kasariin paseerattu tomaatti, kanafondi, mustapippuri, timjami ja persilja. Kaada kasariin kanalientä pienissä erissä koko ajan orzottoa sekoittaen. Orzon kypsymiseen menee noin 13-15 minuuttia. Lisää lopuksi kasariin raakamakkarapullat, Mascarpone-juusto ja raastettu parmesaani. Nosta orzotto pois liedeltä ja anna sen vetäytyä 5 minuuttia.
Viinilasillinen
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, limettinen, omenainen, päärynäinen, mineraalinen, petrolinen.
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 14,89€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja