Puikulaperunat, poro, leipäjuusto, Lapin Kulta olut ja nuotio savuineen ovat vahvasti suomalaisuutta. Kun nämä yhdistetään, syntyy Suomi-porokeitto. Keittoa kelpaa nauttia muulloinkin kuin itsenäisyyspäivänä.
Poro-lapinjuustokeitto (6 hlölle)
- 400 g poronkäristyslihaa
- 150 g kylmäsavuporoa
- ½ ploa olutta
- 400 g juustoleipää
- 15-20 kpl puikulaperunoita
- 2 kpl pienehköjä sipulia
- 1 l lihalientä (esim. Puljonki)
- 250 g Koskenlaskija sulatejuustoa
- voita
- mustapippuria
- suolaa
- persiljaa
Kuullota sipulisilppu voissa padan pohjalla. Lisää ohueksi vuoltu käristeliha ja olut. Anna kypsyä hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Lisää sulatejuusto nokareina kuumaan lihaliemeen. Kun juusto on sulanut, kaada seos pataan, ja lisää sekaan pieniksi kuutioidut perunat. Keitä perunat kypsiksi, ja lisää lopuksi keittoon pieniksi kuutioiksi leikattu leipäjuusto ja kylmäsavuporo. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla sekä ripottele pinnalle tuoretta persiljaa.
Viinilasillinen
Roodeberg Red, Etelä-Afrikka. Alkon nro 468627. Hinta 11,90€.
Täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, marjainen, paahteinen.
Raimat Castell de Raimat Merlot, Espanja. Alko nro 468017. Hinta 13,18€.
Täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, kypsän karpaloinen, rotevan mausteinen.
Marques de Casa Concha Merlot, Chile. Alkon nro 921587. Hinta 18,89€.
Erittäin täyteläinen, tanniininen, marjainen, mausteinen, tamminen, upea.
Tekstit: Mikko Niemi / Aromipaja
Valokuvat: Heikki Remes / Viinimies