Paistettu kuha, parsaa ja uppomuna

5.7.2018

Paistettu kuha, parsaa ja uppomuna
20 arviota - 4.8

Kun vedet lämpenevät on aika pyytää kuhaa. Tuoreen vastapyydetyn kuhan makua ei mikään voita. Yksinkertainen on kaunista ja maistuvaa. Paistetun kuhan seuraan valmistetaan parsaa sekä näyttävä uppomuna.

Paistettua kuhaa, parsaa ja uppomuna (4 hlölle)

  • 4 kpl kananmunia
  • ½ dl väkiviinaetikkaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 2 nippua tuoreita ohuita parsoja
  • suolaa
  • 500 g tuoreita kuhafileitä
  • suolaa
  • valkopippuria
  • voita

Riko kananmunat pieniin kuppeihin siten, että niiden rakenne ei hajoa. Laita kattilaan 2 litraa vettä ja ½ dl etikkaa. Älä mausta uppomunien keitinlientä tässä vaiheessa suolalla, sillä suola huonontaa uppomunien rakennetta. Kun vesietikkaseos kiehuu rauhallisen tasaisesti (ei liian kovaa), tee veteen pyörivä liike kauhalla tai lusikalla. Kumoa vauhdikkaasti yksi kananmuna kupista pyörteeseen. Anna kananmunan kiehua tasan kaksi minuuttia, jonka jälkeen nosta se varovasti reikäkauhalla lautaselle. Mausta hyppysellisellä suolaa sekä valkopippurilla. Keitä jäljelle jääneet kananmunat vastaavasti. Jos olet varovainen, voit keittää kaksi kananmunaa samanaikaisesti.

Kuori parsat ja leikkaa niiden tyviosasta noin puolentoista senttimetrin puumainen osa pois. Mikäli parsat ovat paksuja, voit halkaista parsan pituussuunnassa kahteen osaan. Tällöin parsat kypsyvät tasaisemmin ja nopeammin. Keitä parsoja parsakattilassa runsaasti suolatussa vedessä 3-5 minuuttia riippuen parsojen koosta. Paista lopuksi parsoihin kaunis pinta paistinpannulla.

Täysin ruodottoman kuhafileen saat leikkaamalla fileiden lihasruodot pois v-leikkauksella. Leikkaa ruotorivin molemmin puolin viilto niin, että viillot muodostavat syvyyssuunnassa v-kirjaimen. Mausta kuhafileet suolalla. Paista kalafileitä voissa pannulla noin minuutti molemmin puolin.

Viinilasillinen

Bestheim Pinot Gris Premium Reserve, Ranska. Alkon nro 909317, Hinta 13,49€.
Vaaleanviherkeltainen, kuiva, hapokas, hedelmäinen, aprikoosinen, hunajainen.

Dopff Riesling Cuvée Europe, Ranska. Alkon nro 007561. Hinta 14,48€.
Vaaleankeltainen, kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, hennon aprikoosinen, kukkainen, mineraalinen.

Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic, Saksa. Alkon nro 947737. Hinta 10,99€.
Vaaleankeltainen, kuiva, hapokas, sitruksinen, viehkeän mineraalinen.

Tekstit ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: