Juhlat Reseptit Yleinen

Hemmottele äitiä portviinijäätelöllä

4.6/5 - (18 votes)

Portviinin juuret ovat syvällä Pohjois-Portugalin, Douron laakson maaperässä ja historiassa. Viinin monimuotoinen olemus rakentuu useiden eri rypälelajikkeiden sekoituksesta. Valmistuksen kulmakiviä on rypäleiden uuttaminen, jossa rypäleen kuoren väri-, aromi- ja rakenne-aineet saadaan viinimehuun. Portviinille tyypillinen makeus saadaan väkevöimällä. Siinä rypälemehu sekoitetaan väkevöityyn viinitisleeseen, jolloin käyminen pysähtyy ja viiniin jää jäännössokeria sitä makeuttamaan. Samalla viinin alkoholipitoisuus nousee. Portviinit luokitellaan värin ja tynnyrikypsytyksen pituuden perusteella kolmeen päätyyppiin; valkoiseen, kellanruskeaan(tawny) ja tummanpunaiseen(ruby).

Portviinijaatelo_2

Portviini – pekaanipähkinä jäätelö (4 henkilölle)

  •  2 dl makeaa portviiniä (esim. Graham’s The Tawny)
  • 1 kpl vaniljatanko
  • ½ kpl appelsiinin kuori
  • 1 dl tummaa ruokosokeria
  • 100 g pekaanipähkinöitä
  • 2 dl kuohukermaa

Halkaise vaniljatanko ja ota siemenet talteen veitsen kärjellä. Raasta puolikkaasta appelsiinistä kuori. Lisää portviini, vaniljatangon siemenet, sokeri sekä raastettu appelsiinin kuori kattilaan ja lämmitä kiehumispisteen seosta välillä hämmentäen. Viilennä seos siirtämällä kattila ensiksi kylmään veteen ja sen jälkeen jääkaappiin. Vatkaa kuohukerma ja yhdistä se jäähdytettyyn portviiniseokseen. Laita seos jäätelökoneeseen. Lisää jäätelökoneeseen puolen tunnin jälkeen veitsellä rouhitut pekaanipähkinät. Jäätelö on valmista noin 45 minuutissa. Annostele ja nauti portviinin kera.

Viinilasillinen

Graham’s 10 Years Old Tawny Port, Portugali. Alkon nro 905907. Hinta 29,90.
Punertavan ruskea, täyteläisen tuoksuinen, hedelmäinen, pehmeä.

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja