Herkullinen alkuruoka tai lounas valmistuu sokerisuolatusta lohesta, avokadosta, limemajoneesista, pistaasimurusta ja kapriksista. Tätä annosta on vaikea vastustaa, kokeile vaikka!

Sokerisolattua lohta, avokadoa, limemajoneesia ja pistaasia (4 hlölle)
- 300 g lohenseläke (ruodoton ja nahkaton)
- 1 dl merisuolaa
- 1 dl sokeria
- 3 kpl syöntikypsiä avokadoja
- ½ kpl lime
- 1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
- ½ dl kapriksia
- sormisuolaa
- 1 kpl kananmunan keltuainen
- 2-3 dl oliiviöljyä
- ½ kpl lime
- ½ tl suolaa
- ½ tl sokeria
- ½ tl valkopippuria
- ½ tl Dijon-sinappia
Hiero merisuola ja sokeri lohenseläkkeen pinnalle kauttaaltaan. Kääri lohiseläke kelmuun ja anna maustua jääkaapissa 4 tuntia. Poista suola-sokeriseos talouspaperilla ja leikkaa kalasta kauniita ohuita siivuja.
Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuainen ja laita se tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ limen raastettu kuori, valkopippuri, suola, sokeri ja sinappi. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Anna maustua jääkaapissa tunnin verran.
Kuori ja viipaloi avokado pieniksi kuutioiksi. Purista puolikkaan limen mehu avokadokuutioiden joukkoon. Mausta ripauksella sormisuolaa. Sekoita varovaisesti, ettei avokadosta tule tahnaa. Rouhi kuoritut pistaasipähkinät veitsellä muruksi.
Kokoa annos asettelemalla lautasen keskelle ohuita lohisiivuja ympyräksi ja nostele lohen ympärille avokadokuutioita. Pursota limemajoneesi kauniisti lohen ja avokadon päälle sekä lisää kaprikset ja pistaasimuru.

Viinilasillinen

Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Dopff Riesling Cuvée Europe, Ranska. Alkon nro 007561. Hinta 14,75€.
Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, hennon aprikoosinen, kukkainen, mineraalinen.
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 13,90€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi