Ravintola-arvostelut Reseptit Yleinen

Jääkellarin lohi – Alex Nurmen reseptillä

4.8/5 - (64 votes)

Joulun vapaat antavat loistavan  mahdollisuuden kokeilla perinteisten joulun herkkujen lisäksi erilaisia joulumenuja. Jääkellarin lohi todella sulaa suussa!

Sain mahdollisuuden vierailla kokkikoulu Espassa ja kokkailla mielenkiintoisen modernin joulumenun yhdessä Alex Nurmen ja Matti Lempisen kanssa. Kokkikoulu Espa on tilausravintola, joka soveltuu hyvin tilaisuuksiin, joissa vieraiden kanssa valmistetaan yhdessä herkullisia menukokonaisuuksia. On uskomattoman palkitsevaa kokkailla suussa sulavia herkkuja yhdessä työtovereiden, tärkeiden asiakkaiden tai ihanien ystävien seurassa.

Tässä linkit modernin joulumenun julkaistuihin osiin:
Alkuruoka:  Jääkellarin lohta ja lasimestarin kasviksia
Pääruoka: Hanhenrintaa, punakaalia, gnoccheja sekä kermaista punaviinikastiketta
Jälkiruoka: Rommi-omena lehikäinen ja kotitekoista vaniljajäätelöä

Modernin joulumenun alkuruoka:
Jääkellarin lohta ja lasimestarin kasviksia (8-10 hlölle)

Jääkellarin lohi

  • 1 dl Sokeria
  • 6 dl Vettä
  • 700 g Lohta
  • Hyvälaatuista suolaa (noin 1 dl)

Ripottele nahkattoman lohifileen päälle suolakerros ja anna maustua 20 minuuttia. Valmista liemi astiassa. Älä pyyhi lohen päältä suolaa pois, vaan se jää maustamaan liemen. Leikkaa lohifilee pituussuunnassa halki. Leikkaa pitkästä fileenpuolikkaasta tulitikkuaskin kokoisia paloja. Aseta palat astiaan ja kaada jäähtynyt liemi kalaviipaleiden päälle. Laita vuoka jääkaappiin ja anna mausta vähintään pari tuntia. Mielellään lohi saa maustua muutaman vuorokauden, jolloin suola imeytyy tasaisesti lohipaloihin.

Lasimestarin kasvikset

  • 1 kpl Porkkana
  • 6 kpl Retiisejä
  • 1 kpl Fenkoli
  • 1 kpl Punasipuli
  • 1 dl Valkoviinietikkaa
  • 1 dl Sokeria
  • ½ dl Vettä
  • ½ dl Hienonnettua tilliä
  • Hyvälaatuista suolaa

Suikaloi fenkolit, porkkana ja retiisit mandoliinilla. Jos et omista kyseistä laitetta, voit suikaloita vihannekset veitsellä erittäin ohuiksi. Leikkaa punasipuli ohuiksi siivuiksi. Kiehauta kattilassa etikka, vesi ja sokeri. Kaada kuuma liemi suikaloitujen kasvisten päälle ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä tunnin verran. Siivilöi liemi ja lisää hienonnettu tilli. Mausta suolalla.

Viinilasillinen

Alkuruoka-annoksen kanssa viiniksi valitaan hedelmäisen hapokas valkoviini. Annoksessa oleva happoisuus pyöristää hienosti viinin omia happoja ja saa viinin hedelmäiset aromit esille. Annosta kannattaa kokeilla myös tammittamattoman hedelmäisen chardonnayn kanssa.

Brancott Estate Marlborough Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon tilausvalikoima nro 954687. Hinta 11,28€.
Kuiva, raikkaan hapokas, miellyttävän hedelmäinen, aromikas.

Viinin menestys alkoi vuonna 1990, jolloin se voitti Marquis De Goulaine Trophy -palkinnon parhaana Sauvignon Blanc -viininä maailmassa. Sen rypäleet tulevat Marlboroughin parhailta tiloilta. Viinin luonne on haluttu pitää tyypillisenä alueen Sauvignon Blanc -viininä.

Brancott Estate Gisborne Unoaked Chardonnay, Uusi-Seelanti. Alkon nro 570967. Hinta 11,28€.
Kuiva, hapokas, raikkaan hedelmäinen, yrttinen, tasapainoinen.

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi
Reseptit: Kokkikoulu Espa

Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close