Espanjalainen munakas on suosittu tapas. Varsinkin, kun siitä valmistaa herkullisen suppilovahverotäytteisen hampurilaisen. Campo Viejo Cavan hedelmäisyys ja hento mineraalisuus sopivat hyvin perunamunakkaan kuohkeaan makuun. Kuohuviinin pehmeä mousse on aina tyylikäs kumppani tapakselle.
Suppilovahvero-perunamunakashampurilainen
- 6 kpl keskikokoista perunaa
- 1 kpl keskikokoinen sipuli
- 5 kpl kananmunaa
- 1/2-1 dl oliiviöljyä
- suolaa
- 2 dl kuivattuja tai 1 l tuoreita suppilovahveroita
- 1 kpl banaanisalottisipuli
- 2 cm pala juuriselleriä
- 3 cm pala palsternakkaa
- ½ rku tuoretta ruohosipulia
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl sherryviinietikkaa
- 1-2 tl hyvälaatuista suolaa
- 2 tl sokeria
Keitä perunat lähes kypsiksi ja jäähdytä. Kuori ja raasta karkeaksi. Pilko sipuli pieneksi. Laita molemmat kulhoon ja mausta suolalla. Riko kananmunat kulhoon, sekoita haarukalla ja lisää joukkoon peruna-sipuliseos. Kaada oliiviöljy paistipannulle, jossa on korkeahkot reunat. Anna lämmetä hieman ja kaada kananmuna-peruna-sipuliseos tasaisesti pannulle. Oliiviöljyn tulisi lähes peittää paistos. Pidä lämpötila tasaisena, niin ettei tortilla pala. Anna kypsyä ja ruskistua pannulla 15‒20 minuutin ajan. Käännä tortilla pannulla paiston loppupuolella ison lautasen avulla, ja anna kokonaisuuden kypsyä vielä muutama minuutti kullankeltaiseksi paistokseksi.
Kuori ja leikkaa sipuli, juuriselleri ja palsternakka ohuiksi viipaleiksi. Kuullota niitä paistinpannulla viisi minuuttia oliiviöljyssä. Lisää liotetut sienet ja anna nesteen haihtua. Mausta suolalla, sokerilla ja sherryviinietikalla. Lisää lopuksi silputtu ruohosipuli. Jätä ruohosipulia hieman annosten koristeluun.
Leikkaa munakkaasta muotilla ympyränmuotoisia paljoja ja halkaise palat. Täytä hampurilainen sienipaistoksella.
Viinilasillinen
Espanjalainen munakas on suosittu tapas. Campo Viejo Cavan hedelmäisyys ja hento mineraalisuus sopivat hyvin perunamunakkaan kuohkeaan makuun. Kuohuviinin pehmeä mousse on aina tyylikäs kumppani tapakselle. Campo Viejon punaviineistä nuoren Crianza-viinin hedelmäisyys sopii munakkaan makuun paremmin kuin Reserva, jossa tammisuus tekee viinistä voimakkaan ja mausteisen.
Campo Viejo Cava Brut Reserva. Espanja, Rioja. Alko nro 538677. Hinta 9,99.
Vaaleankeltainen, hedelmäinen tuoksu ja erittäin kuiva(10 g/l), keskihapokas ja kevyen mineraalinen maku.
Campo Viejo. Espanja, Rioja 2008. Tempranillo. Alko nro 6941. Hinta 10,29.
Punainen, karpaloinen tuoksu ja täyteläinen, keskitanniininen, marjaisa sekä hennon tamminen maku.
Campo Viejo Reserva. Espanja, Rioja 2006. Tempranillo, Garnacha, Mazuelo. Alko nro 6576. Hinta 13,80.
Punainen, kypsän kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen, nahkainen ja pitkä maku.
Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja