Herkullisessa punajuuricarpacciossa yhdistyvät punajuurien makeus, piparjuurikreemin kirpeys ja kylmäsavulohen suolaisuus. Annoksen elementit ovat helppoja valmistaa ja lopputulos maistuu varmasti vieraille.
Punajuuricarpaccio, piparjuurikreemi ja kylmäsavulohi(4 hlölle)
- 3-4 kpl punajuuria
- 5 dl rypäle-omenamehua
- 1 dl punaviiniä
- 2 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 1 prk (200 g) crème fraiche / ranskankermaa
- 3 rkl piparjuuritahnaa
- vastarouhittua mustapippuria
- 300 g kylmäsavulohta siivutettuna
- 2 rkl kapriksia
- 1 dl tuoretta persiljaa
Voit valmistaa annoksen elementit jo tarjoilua edeltävänä päivänä
Pese punajuuret huolellisesti ja leikkaa niistä kanta pois. Siivuta punajuuret ohuen ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai terävällä veitsellä. Lisää kattilaan rypälemehu, punaviini, hunaja, suola sekä punajuurisiivut. Keitä punajuuria 15-20 minuuttia niiden paksuuden mukaan. Ota kattila liedeltä ja nostele punajuuret pois liemestä reikäkauhalla. Viilennä punajuuret kylmiksi jääkaapissa.
Kaada ranskankerma pieneen kulhoon ja sekoita piparjuuritahna sen joukkoon. Lisää joukkoon hyppysellinen vastarouhittua mustapippuria. Anna kreemin maustua jääkaapissa puolisen tuntia.
Asettele lautasen pohjalle kauttaaltaan punajuurisiivuja. Levitä piparjuurikreemi punajuurien päälle siten, että punajuurien reunat jäävät kauniisti näkyviin. Peittele annoksen keskiosa kylmäsavulohen siivuilla. Koristele annos kapriksilla ja persiljalla.
Viinilasillinen
Mud House Sauvignon Blanc Rosé, Uusi-Seelanti. Alkon nro 940957. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, vadelmainen, mustaherukkainen, hennon herukanlehtinen.
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 14,89€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja