Savumuikkumousse on täyteläisen makuista ja sen valmistaminen on helppoa. Tarjoile savumuikkumousse amuse bouche -lusikoista ohuiden ruislastujen kera. Annos sopii alkupalaksi tai pieneen herkuttelunälkään.
Savumuikkumousse (6-10 hlölle)
- 1 prk (150g) Lapin savumuikkuja öljyssä
- 1 prk (120g) smetanaa
- 2 dl kalalientä
- 1 kpl liivatelehti
- 1 dl ruohosipulisilppua
- Kantolan Valitut ruiskeksejä
- (suolaa)
Savumuikkumousse on herkullista
Kaada kalaliemi pieneen kattilaan ja keitä sitä kasaan, kunnes liemestä on 1 dl jäljellä. Nosta kattila pois liedeltä ja anna jäätyä hetki. Liota liivatelehteä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Lisää liivatelehti kalaliemeen ja sekoita.
Valuta savumuikuista öljy pois. Siirrä muikut tehosekoittimeen kalaliemen kanssa ja aja hienoksi.
Vaahdota smetana kevyeksi vaahdoksi. Sekoita soseutetut muikut smetanan joukkoon. Maista ja lisää joukkoon tarvittaessa suolaa. Laita mousse kylmään jähmettymään noin tunniksi.
Tee savumuikkumoussesta ruokalusikan avulla kauniita kvenellejä amuse bouche -lusikoiden päälle. Viimeistele annokset asettelemalla ruiskeksit ja ripottelemalla hieman ruohosipulia kalamoussen päälle. Voit käyttää tarjoiluun myös ihan tavallisia isoja ruokalusikoita.
Viinilasillinen
Neiss Scheurebe, Saksa. Alkon nro 540787. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, greippinen, sitruksinen, viherpäärynäinen, aprikoosinen, kukkainen.
Esporão Reserva Branco, Portugali. Alkon nro 950114. Hinta 21,99€.
Kuiva, hapokas, persikkainen, mineraalinen, pähkinäinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja