Muikkukeitto on loistava ruoka, joka maistuu taivaalliselta ulkoilun jälkeen. Muikkukeiton valmistaminen käy käden käänteessä ja maku palkitsee vaativammankin kulinaristin.
Muikkukeitto mummon tapaan (6 hlölle)
- 600 g muikkuja
- 1 l kalalientä (esim. Puljonki)
- 2 dl valkoviiniä
- 6 kpl keskikokoisia kiinteitä perunoita
- 3 cm pala palsternakkaa
- 2 cm pala juuriselleriä
- ½ kpl fenkoli
- 2 kpl banaanisalottisipuli
- 1 kpl valkosipulin kynsi
- 4 dl kuohukermaa
- 80 g voita
- 4 siivua vuokaruisleipää
- hyvälaatuista suolaa
- rouhittua mustapippuria
Mummo lisäsi muikkukeittoon aina ruisleipäkuutioita
Huuhtele muikut huolellisesti lävikössä kylmän veden alla. Mikäli muikut ovat isohkoja, perkaa ne ja poista päät. Neulamuikut voi käyttää keittoon sellaisenaan. Kuori perunat, palsternakka, juuriselleri, fenkoli, sipuli ja valkosipuli. Leikkaa perunat kauniiksi suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa muut ainekset pieniksi kuutioiksi. Kuullota aineksia hetki kattilassa nokareessa voita. Lisää kattilaan kalaliemi, valkoviini, suola ja rouhittu mustapippuri. Anna kiehua noin 20 minuuttia kunnes juurekset ovat melkein kypsiä. Lisää muikut, kerma ja voi. Sekoita varovasti, etteivät muikut hajoa. Anna kiehahtaa ja tarkasta suola. Keiton tulee olla maultaan jopa hieman tavanomaista suolaisempaa, jotta maut tulevat hyvin esille. Tarjoile välittömästi ruisleipäkuutioiden kanssa.
Viinilasillinen
Bestheim Pinot Gris Premium Réserve, Ranska. Alkon nro 909317. Hinta 14,98€.
Kuiva, keskihapokas, omenainen, sitruksinen, persikkainen, hennon mausteinen.
Kaufmann Hattenheim Riesling trocken, Saksa. Alkon nro 594787. Hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, klementiininen, miellyttävän mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja