Juhlat Kasvisruoka Nopeat ja helpot Reseptit Yleinen

Hieno kurpitsakeitto

4.6/5 - (58 votes)

Kurpitsakeitto hurmaa alkuruokana ja sopii mainiosti myös lounaaksi. Kauppojen valikoimista löytyy hyvin myskikurpitsaa. Kurpitsan käsittely on helppoa. Ensin kurpitsa halkaistaan ja sitten siemenet ja pehmeä rihmasto koverretaan pois. Paksu kuori poistetaan ja malto paloitellaan.

Kurpitsasosekeitto (4-6 hlölle)

  • 1 kg kurpitsa
  • 1 kpl hapokas omena
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 1 kpl porkkana
  • 5 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 20 g voita
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa
  • 2 tl rouhittua mustapippuria
  • annoksen koristeluun kurpitsansiemeniä ja tryffeliöljyllä maustettua maitovaahtoa

Kurpitsakeitossa on hienostunut maku

Kuori kurpitsa, omena, porkkana ja sipulit sekä paloittele ne. Laita paloittelemasi ainekset kattilaan ja kuullota niitä voissa viisi minuuttia miedolla lämmöllä. Älä ruskista kasviksia. Lisää kattilaan valkoviini, kasvisliemi, suola, sokeri ja mustapippuri. Keitä noin 30 minuuttia kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä.

Soseuta keitto joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella samettimaisen hienoksi. Lisää keittoon kevyesti vaahdotettu kuohukerma ja anna keiton kiehahtaa.

Viimeistele kurpitsakeitto tryffeliöljyllä maustetulla maitovaahdolla ja paahdetuilla kurpitsansiemenillä.

Viinilasillinen

Makeahkon kurpitsaketon kanssa viiniksi sopii puolikuiva ja aromaattinen rieslingviini.

Kungfu Girl Riesling, Yhdysvallat. Alko nro 516277. Hinta 16,99€.
Puolikuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, aprikoosinen, hennon mausteinen..

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi