Savuahvenmousse on täyteläisen makuista ja sen valmistaminen on helppoa. Tarjoile savuahvenmousse ponzukastikkeella maustettujen paahdettujen herkkusienten kanssa. Suosittelen kokeilemaan, sillä makupari toimii yhteen upeasti.
Savuahvenmousse ja paahdetut herkkusienet (6-10 hlölle)
- 1 prk (150g) Lapin savuahvenia öljyssä
- 1 prk (120g) smetanaa
- 2 dl kalalientä
- 1 kpl liivatelehti
- 1 dl ruohosipulisilppua
- (suolaa)
- 1 rasia (150g) tummia tuoreita herkkusieniä
- 1 dl ponzukastiketta
- ½ dl silputtua ruohosipulia
Savuahvenmousse maistuu herkkusienten kera
Kaada kalaliemi pieneen kattilaan ja keitä sitä kasaan, kunnes liemestä on 1 dl jäljellä. Nosta kattila pois liedeltä ja anna jäätyä hetki. Liota liivatelehteä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Lisää liivatelehti kalaliemeen ja sekoita.
Valuta savuahvenista öljy pois. Siirrä ahvenpalat tehosekoittimeen kalaliemen kanssa ja aja hienoksi.
Vaahdota smetana kevyeksi vaahdoksi. Sekoita soseutetut ahvenet smetanan joukkoon. Maista ja lisää joukkoon tarvittaessa suolaa. Laita mousse kylmään jähmettymään noin tunniksi.
Halkaise herkkusienet veitsellä. Sekoita uunivuoassa sekaisin herkkusienet, ponzukastike ja mustapippuri. Paahda sienniä uunissa (200°C) 20-30 minuuttia, kunnes herkkusienet ovat kullanruskeita.
Viimeistele annokset silputulla ruohosipulilla.
Viinilasillinen
Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir, Chile. Alkon nro 405567. Hinta 20,98€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, vadelmainen, karpaloinen, kevätkukkainen.
Neiss Scheurebe, Saksa. Alkon nro 540787. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, greippinen, sitruksinen, viherpäärynäinen, aprikoosinen, kukkainen.
Esporão Reserva Branco, Portugali. Alkon nro 950114. Hinta 21,99€.
Kuiva, hapokas, persikkainen, mineraalinen, pähkinäinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja