Ajo Blanco, eli ”valkoinen gazpacho,” on perinteinen espanjalainen kylmä keitto Andalusiasta. Tämä makuelämys vie sinut suoraan Espanjan aurinkoisiin maisemiin. Keitto valmistetaan leivästä, manteleista, valkosipulista, vedestä, oliiviöljystä ja sherryviinietikasta, ja se koristellaan usein viinirypäleillä.
Samettinen espanjalainen mantelikeitto – ajo blanco (4-6 hlölle)
- 200 g (4 dl) kuorittuja manteleita
- 3 kpl valkosipulinkynsiä kuorittuna
- 5 palaa vaaleaa paahtoleipää ilman kuorta
- 8 dl kylmää vettä
- 1 dl oliiviöljyä
- 2 rkl sherryviinietikkaa
- Suolaa maun mukaan
- ½ rasiaa vihreitä viinirypäleitä
- 1 dl mantelirouhetta
Samettinen espanjalainen mantelikeitto ajo blanco on loistava alkupala
Liota manteleita kylmässä vedessä tunnin ajan ja kaada vesi sen jälkeen pois. Leikkaa leivästä pois reunat. Kuori valkosipulin kynnet.
Laita mantelit ja valkosipulinkynnet tehosekoittimeen ja jauha hienoksi. Lisää tehosekoittimeen leipä, kylmä vesi, oliiviöljy ja sherryviinietikka. Sekoita, kunnes keitto on samettisen pehmeää. Lisää suolaa maun mukaan ja sekoita vielä kerran.
Siirrä keitto jääkaappiin ja anna viilentyä vähintään tunnin ajan (mieluiten yön yli). Annostele keitto lautasille. Viimeistele annokset puolikkailla viinirypäleillä, mantelirouheella ja oliiviöljyllä.
Viinilasillinen
Bestheim Pinot Gris Premium Réserve, Ranska. Alkon nro 909317. Hinta 13,99€.
Kuiva, keskihapokas, omenainen, sitruksinen, persikkainen, hennon mausteinen.
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 16,99€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, limettinen, omenainen, päärynäinen, mineraalinen, petrolinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja