Metso on yksi upeimmista riistalinnuistamme niin ulkonäön kuin hienon makunsakin vuoksi. Hieno saalis kannattaa valmistaa huolella. Hyvä valmistusmenetelmä korostaa linnun omaa hienoa aromia, ei peitä sitä. Tätä herkkua pääsee metsästämään syksyisin.
Metson rintafilee ja tattirisotto (4 annosta)
- 2 kpl metson puhdistettuja rintafileitä
- 2 kpl tuoreita katajanoksia
- 2 dl kanalientä
- 1 dl portviiniä
- 3 kpl katajanmarjoja
- 1 rkl mustaviinimarjahyytelöä
- ½ tl suolaa
- 30 kpl sokeroituja mustaherukoita
Mausteseos
- 10 kpl salvian lehtiä
- 1 tl fariinisokeria
- 2 tl merisuolaa
- 1 tl kokonaisia mustapippureita
Risotto
- 400 g tuoreita herkkutatteja (50g kuivattuja)
- 3 dl risottoriisiä
- 1 kpl banaanisalottisipuli
- 3 dl Pinot noir -punaviiniä
- 5-8 dl kuumaa kanalientä
- 80 g Parmesaanijuustoa
- 50 g normaalisuolaista voita
Hienonna mausteseoksen ainekset morttelissa ja hiero tahna metson rintafileiden pintaan. Jätä fileet maustumaan muutamaksi tunniksi. Pyyhi fileiden pinta kuivaksi ja paista niitä pannulla 2-3 minuuttia puoleltaan. Anna rintafileiden vetäytyä katajanoksan kera tiiviisti suljetussa foliopaketissa 15 minuuttia. Lisää pannulle kanaliemi, portviini, katajanmarjat, mustaherukkahyytelö sekä suolaa. Hauduta kastiketta pannulla, kunnes siitä on jäljellä kolmannes. Juuri ennen tarjoilua vatkaa sekaan 25 grammaa voita, joka antaa kastikkeeseen makua ja kauniin kiillon. Sivile metson rintafilleet kastikkeella ennen tarjoilua
Hienonna sipuli ja tatit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kasarissa nokare voita ja lisää siihen sipulikuutiot, tatit ja risottoriisi. Kuullota riisiseosta koko ajan hämmentäen. Kun riisi on läpikuultavaa, kaada punaviini kasariin. Anna viinin imeytyä riisiin, jonka jälkeen lisää vähitellen kanalientä. Seoksen tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Lisää nestettä, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-20 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä. Lisää lopuksi Parmesaanilastut ja voi sekä ota risotto pois liedeltä. Anna sen vetäytyä viisi minuuttia ennen tarjoilua. Koristele annos sokeroiduilla mustaherukoilla.
Viinilasillinen
Pinot noirin aromaattisuus, hedelmäisyys, hapot sekä lempeät tanniinit tekevät siitä hyvän ruokaviinin riistalinnuille.
Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir, Chile. Alkon nro 405567. Ginta 19,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, vadelmainen, karpaloinen, kevätkukkainen.
Castillo de Molina Pinot Noir Gran Reserva, Chile. Alkon nro 455377. Hinta 11,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karpaloinen, mausteinen, yrttinen, hieno.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi