Sadonkorjaajan perunamunakas

17.8.2019

Sadonkorjaajan perunamunakas
22 arviota - 4.8

Herkullinen sadonkorjaajan perunamunakas valmistetaan uuden sadon perunoista. Lisäksi paahdetaan rapeita chorizomakkaran muruja. Annos viimeistellään upean näköisellä ja makuisella punajuurimajoneesilla ja rapeilla palsternakkasipseillä. Tämän ruoan kanssa maistuu ryhdikäs Jacob’s Creekin Le Petit Rosé.

Perunamunakasta, punajuurimajoneesia, chorizomurua ja friteerattuja palsternakkasipsejä (6 hlölle)

  • ½ kg uusia perunoita
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 6 kpl kananmunia
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 kpl punajuuri
  • 1 kpl kananmunan keltuainen
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 1 tl vadelmaviinietikka
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sokeria
  • ½ tl valkopippuria
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • 150 g chorizomakkaraa
  • 7 dl auringonkukkaöljyä
  • 1 kpl palsternakka
  • suolaa

Keitä perunat lähes kypsiksi ja jäähdytä. Viipaloi perunat. Pilko sipuli pieneksi. Laita molemmat kulhoon ja mausta suolalla. Riko kananmunat kulhoon, sekoita haarukalla ja lisää joukkoon peruna-sipuliseos. Kaada oliiviöljy paistipannulle. Anna pannun lämmetä hieman ja kaada kananmuna-peruna-sipuliseos tasaisesti pannulle. Oliiviöljyn tulisi lähes peittää paistos. Pidä lämpötila alhaisena (noin kolmannes lieden maksimilämpötilasta), niin ettei munakas pala. Anna munakkaan kypsyä ja ruskistua pannulla 15-20 minuutin ajan. Käännä perunamunakas pannulla paiston loppupuolella ison lautasen avulla, ja anna kokonaisuuden kypsyä vielä muutama minuutti kullankeltaiseksi paistokseksi.

Keitä kuorittu punajuuri kypsäksi kiehuvassa vedessä. Soseuta punajuuri pyreeksi. Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuainen ja laita se korkeaan ja kapeaan kulhoon. Lisää kulhoon vadelmaviinietikka, valkopippuri, suola, sokeri, sinappi ja oliiviöljy. Laita tehokkaan sauvasekoittimen terä sekoituskulhon pohjalle ja käynnistä sekoitus maksimiasennolla. Nosta sauvasekoitinta pikkuhiljaa ylemmäs ja anna koko majoneesi tekeytyä. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Lisää majoneesiin punajuuripyree (noin 3-4 rkl) ja sekoita kunnolla. Anna maustua jääkaapissa tunnin verran.

Kuori ja viipaloi chorizomakkara pieniksi kuutioiksi. Paista chorizokuutoita paistinpannulla kymmenisen minuuttia kunnes makkaroiden öljy on irronnut ja ne ovat rapeita. Erottele chorizopalat öljystä siivilän avulla ja valuta ne talouspaperin päällä.

Kuori palsternakka ja leikkaa kuorimaveitsellä tai mandoliinilla siitä ohuita viipaleita. Kuumenna kattilassa auringonkukkaöljy noin 180˚C. Jos et omista lämpömittaria, voit kokeilla sopivan öljyn heittämällä kattilaan pienen palan valkoista leipää. Jos leipä ruskistuu kauniin ruskeaksi noin 15 sekunnissa, on öljy sopivan lämpöistä. Friteeraa kuivatut palsternakkaviipaleet öljyssä rapeiksi. Valuta ne ennen tarjoilua talouspaperin päällä ja mausta suolalla.

Viinilasillinen

Jacob’s Creek Le Petit Rosé, Australia. Alkon nro 428627. Hinta 11,99€.
Kuiva, hapokas, herukkainen, vadelmainen, sitruksinen, kevyen yrttinen.

Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz, Australia. Alkon nro 911257. Hinta 18,69€.
Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karhunvatukkainen, miedon vaniljainen, paahteinen.

PR-tapahtuma / Juomavinkin ja 40+ blogien kutsumana

Valokuvat ja tekstit: Aromipaja / Mikko Niemi

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: