Herkullisen mehevä piparkakku-puolukkapiirakka häviää lautaselta alta aikayksikön. Puolukkapiirakasta tulee rahkajogurttipohjaisena ihanan pehmeä ja mehevä. Piparkakkupiirakka sopii loistavasti joulun aikaan ja säilyy jääkaapissa hyvin viikon verran.
Jouluinen piparkakku-puokukkapiirakka (6-8 hlölle)
- 5 dl puolukoita
- 150 g piparkakkuja
- 1 prk (300g) Arla Lempi rahkajogurttia
- 100 g huoneenlämpöistä voita
- 2 kpl kananmuna
- 1½ dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1½ tl leivinjauhetta
- 3 dl vehnäjauhoja
- Tomusokeria
- Jouluisia koristerakeita
Jouluinen piparkakku-puolukkapiirakka on suussa sulavaa
Murenna piparkakut pieneksi muruksi tehosekoittimessa tai käsin. Sekoita kulhossa rahkajogurtti ja voi. Lisää seokseen kananmunat, sokeri, vaniljasokeri, piparkakkumuru, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi puulastalla tai monitoimikoneella.
Lisää taikinaan puolukat. Puolukat voivat olla myös jäisiä.
Kaada piirakkataikina voideltuun irtopohjavuokaan halkaisijaltaan 24-28cm.
Paista piparkakku-puolukkapiirakkaa uunin keskitasolla 165°C noin 45-55 minuuttia, kunnes piirakka saa upean värin ja on kypsä. Anna piirakan jäähtyä puoli tuntia ennen nauttimista. Viimeistele piirakka tomusokerilla ja halutessasi jouluisilla koristerakeilla. Voit nauttia piirakan kinuski- tai vaniljakastikkeen kera.
Viinilasillinen
Gancia Asti Dolce, Italia. Alkon nro 008901. Hinta 12,99€.
Makea, keskihapokas, päärynäinen, sitrusmarmeladinen, persikkainen, kukkainen.
Torres Floralis Moscatel Oro, Espanja. Alkon nro 336016. Hinta 12,98€.
Meripihkanruskea, makea, rusinainen, appelsiininkuorinen, hunajainen, kukkainen.
Michel Schneider Silvaner Eiswein, Saksa. Hinta noin 18€.
Makea, miellyttävän hapokas, hunajainen, hennon viikunainen ja taatelinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja