Iltaa ystävien kanssa juhlistetaan maistuvilla graavilohiruisnapeilla ja kuohuvalla juomalla. Graavilohiruisnappeja varten graavataan lohta ja valmistetaan aromaattinen palsternakkapyree. Ruisnapit viimeistellään Cantaloupemelonilla ja parmesaanijuustopalalla.
Graavilohiruisnapit
- ½ kg lohta
- 3 rkl votkaa
- 1 tl sokeria
- 3 rkl karkeaa merisuolaa
- ½ tl valkopippuria
- tillinoksia
- 3 kpl palsternakkoja
- 50 g voita
- ½ limen mehu
- sokeria
- hyvälaatuista suolaa
- 200 g parmesaanijuustoa
- ½ kpl Cantaloupemeloni
- 20 kpl ruisnappeja
Kuori palsternakat ja lohko ne karkeiksi paloiksi ja laita kiehumaan. Lisää kattilaan 2 tl suolaa. Keitä palsternakkoja kunnes ne ovat täysin kypsiä (n. 20 min). Nostele seos tehosekoittimeen (ei keitinlientä), lisää voi ja limen mehu sekä soseuta hienoksi pyreeksi. Mausta pyree tarvittaessa suolalla.
Laita lohifilee voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileelle ripaus sokeria, jotta kalafilee pysyy pehmeänä. Hiero votkaa lohen pintaan ja rouhi pinnalle valkopippuria. Sirottele kalan pinnalle karkeaa merisuolaa ja muutama tillinoksa. Kääri lohifilee tiukaksi kääreeksi ja aseta sen päälle kevyt paino. Pidä jääkaapissa vuorokausi. Poista kalafileestä ennen tarjoilua tilli ja suola. Leikkaa lohifilee ohuiksi viipaleiksi juuri ennen tarjoamista. Graavisuolattu kala säilyy kokonaisina fileenä jääkaapissa 5 vuorokautta.
Nostele ruisnappien päälle palsternakkapyreetä ja lisää graavilohisiivut sen päälle. Koristele Cantaloupemeloni- ja parmesaanijuustopaloilla.
Viinilasillinen
Castellblanch Carat, Espanja. Alko nro 008971. Hinta 9,20€.
Kuiva, miellyttävän hapokas, hedelmäinen, sitrus yrttinen
Castellblanch Rosado Semi Seco Carat, Espanja. Alkon nro 528017. Hinta 8,81€.
Puolikuiva, keskihapokas, maistuvan marjainen, viehkeän mansikkainen.
Laurent-Perrier Brut, Ranska. Alkon nro 008621. Hinta 43,20€.
Kuiva, erittäin hapokas, hedelmäinen, sitruksinen, mineraalinen, hienostuneen tasapainoinen.
Tekstit ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi